Waarom zonnepanelen aanschaffen een goede keuze is en blijft
Zonnepanelen zijn uitermate populair in Nederland. Dat komt uit de lucht vallen, want wist jij dat Nederland de meeste zonnepanelen per inwoner heeft van Europa? Deze populariteit is niet vreemd aangezien de voordelen van zonnepanelen groot zijn. Toch zijn er mensen die nog steeds twijfelen over de aanschaf van zonnepanelen. Misschien twijfel jij ook wel of zonnepanelen installeren een goede idee is. Om een weloverwogen beslissing te maken over deze investering krijg je op deze pagina antwoord, en op een aantal veelgestelde vragen rondom zonnepanelen.
In welke tijd verdien ik mijn zonnepanelen terug?
Dit is misschien wel de vraag die het vaakst gesteld wordt over zonnepanelen. Bijna iedereen wil weten of zonnepanelen een goede investering zijn. Dit wordt alleen maar versterkt doordat er momenteel veel te doen is over de tijd waarin zonnepanelen terugverdiend kunnen worden. Het kabinet is namelijk voornemens om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen. Dit is ten nadele van eigenaren van zonnepanelen, door de afbouw kan je namelijk moeilijker zelf gebruik maken van zelf opgewekte elektriciteit.
Het positieve is: ook al wordt de salderingsregeling afgebouwd, je ontvangt nog wel een terugleververgoeding voor de door jou opgewekte elektriciteit. Milieu Centraal heeft uitgerekend dat je bij tien zonnepanelen uitkomt op een terugverdientijd van acht jaar. Hierna geniet je nog ongeveer twintig jaar van gratis stroom. Niet slecht toch?
Bron: MilieuCentraal.nl
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?
Veel woningeigenaren overwegen een warmtepomp omdat dit goed is voor het milieu. Daarbij weten we sinds de oorlog in Oekraïne allemaal dat de prijzen van gas in korte tijd explosief kunnen stijgen. Een extra reden om een warmtepomp te overwegen. De combinatie zonnepanelen – warmtepomp is ideaal: zo produceer je zelf de energie die je warmtepomp verbruikt. Gelukkig valt het aantal extra zonnepanelen dat je nodig hebt voor een warmtepomp alleszins mee.
Voor een volledig elektrische warmtepomp heb je ongeveer acht extra zonnepanelen nodig. Kies je voor een hybride warmtepomp? Dan volstaan zes extra zonnepanelen.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van zonnepanelen?
Je hebt al gelezen dat de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer acht jaar bedraagt. Ook weet je nu hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor een warmtepomp. Zonnepanelen hebben echter nog tal van voordelen. De belangrijkste zijn:
- Voordeel 1: Milieu
Woningeigenaren kiezen niet alleen vanwege hun portemonnee voor zonnepanelen. Zonnepanelen produceren groene stroom en dat is goed voor het milieu. - Voordeel 2: Gratis rijden
De voorspellingen zijn dat steeds meer mensen voor een elektrische auto kiezen. Misschien heb je er zelf al een? Heb je zonnepanelen op je dak en laad je de accu van je auto op een zonnige dag op, dan rijd je (nagenoeg) gratis. En: laad je de accu overdag op, dan heb je ook geen last van de afbouw van de salderingsregeling. - Voordeel 3: Hybride werken
Sinds de coronacrisis werken steeds meer mensen vanuit huis. Zo kan je direct de zelf opgewekte energie gebruiken door bijvoorbeeld onder werktijd de wasmachine aan te zetten. - Voordeel 4: Beter energielabel
Zonnepanelen op het dak van je woning zorgen voor een beter energielabel. Dat is fijn als je je huis wilt verkopen, een huis met een beter energielabel is meer waard.
Kan ik zelf de opbrengst van zonnepanelen berekenen?
De opbrengst van je zonnepanelen berekenen is makkelijker dan je denkt. Wel moet je beschikken over een aantal gegevens. Het belangrijkste is het totale vermogen van de zonnepanelen. Informatie over het vermogen krijg je normaliter van de installateur. Daarnaast moet je rekening houden met omgevingsfactoren.
Factoren die de opbrengst beïnvloeden
- Dakhelling en oriëntatie: De hoek van het dak is cruciaal. Een optimale hoek ligt tussen 15 en 55 graden, afhankelijk van de richting waarin het dak wijst.
- Zoninstraling en locatie: De hoeveelheid zonlicht die je locatie ontvangt, is natuurlijk een belangrijke factor. In gebieden met hogere zoninstraling zullen zonnepanelen over het algemeen meer energie opwekken.
- Type en kwaliteit van de panelen: Verschillende soorten zonnepanelen, zoals monokristallijn of polykristallijn, hebben verschillende efficiëntieniveaus.
- Onderhoud en levensduur: Regelmatig onderhoud en reiniging kunnen de efficiëntie van zonnepanelen aanzienlijk verbeteren.
Deze omgevingsfactoren maken dat je het totale vermogen van je installatie moet vermenigvuldigen met een factor 0,85 om de opbrengst per jaar te berekenen.