Waar moet je op letten bij je woonverzekering?
Met een woonverzekering kan je de risico’s afdekken van een onverwachte gebeurtenis. Je weet dat je het risico loopt op schade door een gebeurtenis, maar weet niet zeker of deze gebeurtenis plaats zal vinden. Om te voorkomen dat je met een schadepost blijft zitten die je niet kan of wilt betalen, kan je je verzekeren. Er zijn verschillende verzekeringen op de markt. In dit artikel lees je alles over de inboedel-, opstal en aansprakelijkheidsverzekering.
Wat is het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering?
Een opstalverzekering en een inboedelverzekering zijn beide woonverzekeringen. Met een inboedelverzekering verzeker je datgene wat los zit in je woning, met een opstalverzekering verzeker je juist datgene wat vast zit aan je woning. Een goed voorbeeld is je vloer. Is deze verlijmd aan de ondervloer, dan valt deze onder de opstalverzekering. Is deze niet verlijmd, dan valt eventuele schade onder je inboedelverzekering. Een ander belangrijk verschil is dat een opstalverzekering alleen verplicht is bij een koopwoning waarvoor je een hypotheek hebt afgesloten.
Is een opstalverzekering verplicht?
Heb je een koopwoning waarvoor je een hypotheek hebt afgesloten? Dan is een opstalverzekering verplicht. Deze moet ingaan op het moment dat je de sleutel van de woning krijgt. Huur je een huis, dan heb je een opstalverzekering niet nodig. Ga je een verzekering afsluiten, dan is het goed om eerst de verschillende aanbieders van een opstalverzekering te vergelijken.
Wat valt onder de opstalverzekering?
Je huis en alles wat aan je huis is bevestigd valt onder de dekking. Denk hierbij aan schade aan dak, muren, badkamer, keuken en ook zonnepanelen. Mogelijke oorzaken van schade kunnen storm en brand zijn.
Wat dekt een inboedelverzekering?
De naam zegt het al: een inboedelverzekering dekt je inboedel voor verlies, diefstal en schade. Alles wat niet vastzit aan je huis valt onder de dekking van deze verzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je meubels.
Hoe kies je een inboedelverzekering?
Bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het goed om te letten op de hoogte van het eigen risico, de hoogte van de maximale vergoedingen en mogelijke onderverzekering. Daarom is het belangrijk om vooraf verschillende inboedelverzekeringen te vergelijken.
Is het verplicht om een inboedelverzekering te hebben?
In Nederland is een inboedelverzekering niet verplicht. Je mag zelf beslissen of je het risico op diefstal, schade en verlies van je inboedel wilt afdekken.
Is een aansprakelijkheidsverzekering handig?
Ja, een aansprakelijkheidsverzekering is zeker handig. Als persoon kan je aansprakelijk gesteld worden voor verschillende dingen, bijvoorbeeld als iemand door jouw handelen gewond raakt. De schadeclaim zal kan in dit geval zeer hoog zijn. Bij een aansprakelijkheidsverzekering ben je voor enkele euro’s per maand verzekerd. De maximale dekking ligt vaak tussen de € 500.000 en € 2.500.000.
Wat valt (niet) onder een aansprakelijkheidsverzekering?
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt jouw aansprakelijkheid voor schade aan zaken en personen. De schade die jij hebt veroorzaakt wordt gedekt, maar ook de schade waar jij volgens de wet aansprakelijk voor bent. Is een waterleiding in jouw woning gesprongen, en hebben jouw buren hierdoor schade? Dan wordt deze schade bij de buren vergoed door jouw aansprakelijkheidsverzekering.
Hoe sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af?
Dit kan je op verschillende manieren doen. Dit kan direct bij een verzekeraar, maar ook via een tussenpersoon. Let bij het afsluiten niet alleen op de kosten van de verzekering, maar ook op de dekking. Voordat je gaat afsluiten, is het belangrijk om in ieder geval verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken.