Welke generatie ben ik? De verschillende generaties
De nieuwste generatie gedraagt zich anders dan ouderen, dat is een feit. Zo zeggen ouderen dat de jeugd minachting voor het gezag heeft en ook weinig eerbied voor ouderen. Bovendien draait het bij de jongere generatie om luxe. Herkenbaar? Elke generatie heeft zijn specifieke kenmerken. Welke generatie ben ik? Ontdek alles over de periode waarin je geboren bent en wat het over jou zegt.
Klagen over jongere generaties
Dat ouderen over jongere generaties klagen is vrij normaal. Dit gebeurt al eeuwenlang. Onze ouders doen het, grootouders maar daarvoor deden ze het ook al. Waarschijnlijk zal je zelf vroeg of laat ook over de jongere generatie klagen, of je kinderen doen het.
Hoe kan het toch dat we over jongere generaties klagen? Dit komt doordat elke generatie verandering met zich meebrengt. We zitten zo in oude gewoontes vast dat we moeilijk met deze verandering om kunnen gaan. Dan is het al snel wijzen met het vingertje, niet naar jezelf maar naar een ander.
Welke generatie ben ik?
Uit welke generatie je komt zegt iets over je gedrag en toekomstverwachtingen. Een generatie bestaat uit een groep mensen die in dezelfde periode geboren zijn. Een generatie kan over een periode van vijf jaar gaan (micro-generatie) maar ook ruim 20 jaar beslaan. Opvallend is dat elke generatie een aantal specifieke kenmerken heeft.
Welke generatie ben ik? Laten we eens in de verschillende generaties duiken.
Stille generatie (1925-1945)
Mensen uit de stille generatie zijn geboren in de periode tussen 1925 en 1945. Dit is de periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze periode draaide het om overleven. Hoe je dat deed maakte niet zoveel uit. Mensen uit de stille generatie zijn dankbaar voor alles wat ze hebben. Wat ze niet hebben, dat missen ze ook niet. Klagen hoort er niet bij.
De stille generatie is gezagsgetrouw. Ze weten wat hard werken is en volgen makkelijk aanwijzingen op. Waarom wordt dit de stille generatie genoemd? Omdat ze opgroeiden in een wereld vol gevaren, speelde de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol. Bovendien is deze generatie trouw aan christelijke waarden en normen.
Babyboomers (1946-1964)
Na de stille generatie volgden de babyboomers, ook wel de protestgeneratie genoemd. Alles vond na de Tweede Wereldoorlog plaats. Mensen voelden zich weer veilig en er werden in deze periode ontzettend veel kinderen geboren. Dit was ook de periode dat de Nederlandse bevolking hard groeide.
Babyboomers kregen met een stijging van de welvaart te maken. Er was geen sprake van een economische crisis en er dreigde ook geen gevaar. Behoor je tot de babyboomers? Dan weet je wat protesteren is: je hebt altijd je woordje klaar. Je stelt jezelf vragen over belangrijke onderwerpen, waaronder het geloof, politiek en financiën.
Waarschijnlijk heb je ook je eigen stijl ontwikkeld. Bijvoorbeeld op het gebied van kleding, haargroei en make-up. Samenwonen nog voordat het huwelijk is gesloten vindt je vrij normaal, iets dat voor de stille generatie haast ondenkbaar is.
Jeugdculturen: hippies en nozems. De hippiecultuur kenmerkte zich door verzet tegen het kapitalisme. Vrijheid en vrede stonden centraal. Hippies hadden ook hun eigen kledingstijl met lang haar (ook onder de mannen). Nozems zijn zelfbewust, soms agressief en gekleed in een leren jack, spijkerbroek en met een vetkuif. Rondrijden op een bromfiets hoorde erbij. Misschien heb je die bromfiets nog ergens staan.
Generatie X (1955-1970)
De derde in het rijtje, generatie X, wordt ook wel de verloren generatie genoemd. Je bent geboren tussen 1955 en 1970. In deze periode gingen veel banen verloren. Dit betekende een hogere werkloosheid, waarbij veel mensen van een uitkering leefden. De economische crisis legde een druk op welvaart en geluk. Zonde, want de meeste mensen uit deze periode waren goed opgeleid. Tegenwoordig kom je generatie X binnen belangrijke functies tegen, onder wie directeur of leidinggevende.
Opvallend is dat generatie X geleerd heeft om niet te klagen. Op zich wel logisch want de ouders van generatie X komen uit de stille generatie.
Het mooie is dat generatie X tussen het ontbreken van technologie en nieuwe technieken leeft. Ze hebben de mooiste nieuwe ontwikkelingen meegemaakt en weten zich hierdoor makkelijk aan te passen. Maar wel tot een beperkte hoogte, want moderne technische ontwikkelingen gaan soms te snel.
Jeugdculturen uit generatie X zijn de punkers, hippies en skinheads. Waarschijnlijk liep je er vroeger zo bij, tegenwoordig ziet het er heel anders uit.
Product: de cassetterecorder en cassettebandjes. In 1963 ontwikkeld. Nostalgie, want een cassetterecorder kun je nog steeds kopen.
Patatgeneratie (1970-1985)
De patatgeneratie en generatie X worden vaak door elkaar gehaald. Sommige zeggen dat de periode 1970-1985 juist generatie X heet, anderen zijn van mening dat dit de patatgeneratie is. Hoe dan ook, deze generatie wist wat studeren was. Mensen uit deze periode hebben dan ook een goede opleiding genoten.
Er werd in deze periode ook aan anticonceptie gedaan. Dit betekende minder kinderen die geboren werden. Gezinnen werden dan ook steeds kleiner. Van grote gezinnen met 5 tot 10 kinderen naar kleinere gezinnen met 2 tot 4 kinderen. Hierdoor kregen individuele kinderen meer aandacht van hun ouders.
Kom je uit de patatgeneratie, dan heb je geleerd om voor jezelf op te komen. Protesteren kan en mag, daar ben je ook niet bang voor. Aan de andere kant kreeg je meer vrijheid van je ouders. Dit heeft ertoe geleid dat sommige mensen uit de patatgeneratie weinig werklust hebben.
Bekende jeugdculturen zijn de skinheads, punkers, alto’s en metalheads. Punkers kwamen in verweer tegen de gevestigde orde. Metalheads bestaan uit liefhebbers van de metal muziek waarbij een eigen kledingstijl hoort (leer, jeans en buttons). Skinheads kenmerken zich door kaalgeschoren koppen maar ook respect voor vrouwen, kinderen, saamhorigheid en geen drugsgebruik.
Product: de VHS videorecorder en videoband. Bedoeld voor het opnemen en afspelen van films of video’s. Deze producten zijn nog verkrijgbaar, hoewel in beperkte mate.
Generatie Y (1980-1994)
Behoor je tot generatie Y? Dan ben je geboren tussen 1980 en 1994. Soms wordt gezegd dat deze periode tot het jaar 2000 loopt maar dit klopt niet. Mensen uit generatie Y worden ook wel Millennials genoemd. In deze periode was er nog geen (of nauwelijks) internet. Doordat ze de ontwikkeling van het internet in hun jeugd hebben meegemaakt, weten ze hier moeiteloos mee om te gaan.
Millennials zijn echt prestatiegericht. Aan de andere kant heeft deze generatie geleerd dat alles mogelijk is. Een tegenslag kan dan ook een grote invloed op je hebben (wanneer je vanuit deze generatie komt). Veel mensen uit generatie Y lopen tegen een burn-out of bepaalde angsten aan.
Gelukkig zijn er ook wat goede dingen te vertellen. Deze periode stond in het teken van terreurdreigingen en de klimaatverandering. Hierdoor heb je meer begrip voor dit soort belangrijke zaken. Waarschijnlijk staat de aanslag op de Twin Towers (9/11) nog op je netvlies gebrand. Ook heb je de eerste aanpassingen met betrekking tot het aanpakken van milieuproblemen meegemaakt.
Mensen uit deze periode hebben vaak een groot budget. Dit maakt het mogelijk om grotere aankopen te doen of om rond te reizen. Dankzij economische welvaart waarbinnen je bent opgegroeid heb je ook meer vertrouwen in de toekomst.
Jeugdculturen: skaters, gabbers en gothics. Die laatste kenmerkt zich door donkere kleding, lange jurken, naar achter gekamd haar, zwartgelakte nagels, donkere eyeliner en netkousen.
Product: In 1983 maakte de hele wereld kennis met de cd’s. De cd-speler is ook nu nog verkrijgbaar, vaak compleet met radio.
Generatie Z (1995-2010)
Mensen die geboren zijn in de periode 1995-2010 behoren tot de generatie Z. Dit is de generatie waarvan een gedeelte de eeuwwisseling als kind mee heeft gemaakt. Omdat deze groep al jong te maken kreeg met de smartphone wordt het ook wel de iGeneration genoemd. Generatie Z weet niet beter dan dat het internet altijd bestaan heeft.
In deze periode speelt zich veel af. Bijvoorbeeld de klimaatopwarming, vluchtelingencrisis, terroristische aanslagen en de economische crisis. Niet iedereen heeft dat in deze periode bewust meegemaakt.
Opgroeien in een digitaal tijdperk heeft wel wat voordelen. Kom je uit generatie Z dan kun je moeiteloos multitasken. Je bent je bewust van het milieu en vindt duurzaamheid dan ook een belangrijk onderwerp. Vanwege bezuinigingen ervaar je wel wat financiële onzekerheid. Aan de andere kant heb je geleerd om hard te werken en neem je jouw verantwoordelijkheden.
Dankzij digitalisering leg je online makkelijk contact. Dit betekent dat je ook minder snel in het echte leven afspreekt. Mensen die in deze periode geboren zijn laten een laag percentage tienerzwangerschappen zien.
Op het gebied van muziek laat je je niet meer door popsterren beïnvloeden. Je hebt vooral een voorkeur voor online video’s. Belangrijke jeugdculturen in deze periode waren de YouTubers, Foodies en Hipsters.
Product: Blu-ray recorder en Blu-ray schijfjes. Een digitaal opslagmedium voor speelfilms en games in (ultra) HD-kwaliteit.
Generatie Alpha (2011-2025)
Iedereen die geboren is tussen 2011 en 2025 behoort tot de generatie Alpha. Een andere benaming voor deze groep is Google-kids. Dit komt doordat ze geheel met het internet opgroeien. Hierbij leert deze generatie om zoekmachines op een handige manier te gebruiken. Mensen uit deze generatie groeien op in een periode waar technologie razendsnel gaat. Aan de andere kant heerst er een lichte economische crisis.
Dit betekent dat je goed om kunt gaan met het internet, schermen en technieken. Door bezuinigingen weet je wat financiële onzekerheid is. De dreiging van klimaatverandering is groot. Dit maakt je milieubewust, maar het leidt ertoe dat er nieuwe aanpassingen komen. In een latere periode kun je hier misschien moeite mee hebben, al helemaal wetende dat het vroeger allemaal anders was.
Generatie Alpha spreekt moeiteloos Engels, iets dat weer aan het internet en online gamen te danken is. In veel gevallen heeft deze groep ouders die tot generatie Y behoort. Dit betekent dat je ouders minder moeite hebben met het internet dan voorgaande generaties. Je hoeft ze dus niet alles uit te leggen.