Wat vieren we met Halloween eigenlijk? Dat is een veel gestelde vraag. Voor een antwoord hierop dienen wij eerst naar het tijdperk van de Kelten (vijfde eeuw voor Christus) op Groot Brittannië af te reizen. De laatste dag van het Keltische kalenderjaar was 31 oktober, op deze dag werd de afsluiting van zowel de zomer als het oogst-seizoen gevierd. De Kelten geloofden ook dat op deze dag de geesten van de overledenen naar hen terugkeerden om bezit te nemen van de levenden. Om onherkenbaar te zijn en de geesten af te schrikken droegen de Kelten angstaanjagende kleding en maskers. Lees meer over Halloween…
Overname van tradities
Toen de Romeinen Groot Brittannië binnenvielen namen de Rooms-Katholieken deze traditie deels over. Het eren van de overledenen en heiligen vormde het middelpunt van dit feest. Het feest kreeg de naam “All hallows Eve” (Allerheiligen), waarvan Halloween een afgeleide is. De Europese Christenen maakte Halloween “compleet”, toen zij met oude kleren op 2 november al bedelend langs de deuren gingen om in ruil voor een krentenbrood de overledenen in hun gebed mee te nemen. Beter bekend als Allerzielen.
Rond 1840 emigreerde vele mensen vanuit Groot Brittannië naar de VS, waar het Halloween uitgroeide tot een groot volksfeest. Het hedendaagse feest heeft dus vele eigenschappen van vroegere “tradities” overgenomen.
Halloween in Nederland
Halloween ondervind de laatste jaren een opmars in Nederland. Uitgesneden pompoenen, scary versieringen en enge Halloween kleding staan rond 31 Oktober centraal. Winkels liggen er mee vol. Of het in Nederland ooit zo’n groot feest gaat worden als in de VS is afwachten. Wat vind jij van Halloween?
Wat vieren we met Halloween: meer informatie
[infonu keyword=”halloween%20vieren” output=3]