Wat valt er allemaal onder sanitair?
Het begrip sanitair heb je vast en zeker al vaak voorbij horen komen. Hieronder vallen alle artikelen die water gerelateerd zijn. Ook kan het zijn, dat als er over sanitair gesproken wordt, een bepaalde ruimte bedoeld wordt waar sanitaire artikelen zich bevinden. Sanitair kan je in principe overal tegenkomen. In huis zijn er meerdere plekken, zoals de badkamer en de keuken. Zelfs in het openbaar zijn sanitaire voorzieningen te vinden. Denk hierbij aan een douche op het strand of een mobiele toilet.
Wat valt er onder sanitair?
Onder sanitair vallen dus alle artikelen die water gerelateerd zijn en die een bijdrage leveren aan de verzorging van het menselijk lichaam. Maar wat zijn nu precies de meest bekende sanitaire voorzieningen?
- Douche/bad: zo goed als elk huis beschikt over een douche, terwijl een bad een leuk extraatje is en deze niet in elke badkamer te vinden is. Een van de nieuwste trends in de badkamer is een ruime (inloop)douche.
- Wastafelkraan: ook de wastafelkraan behoort tot sanitaire voorzieningen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende wastafels die je kan kiezen voor in jouw badkamer. Ze worden van verschillende materialen gemaakt, bijvoorbeeld keramiek met een kalk werende laag of aardewerk met roestvrij staal.
- Toilet: dit artikel vind je in huizen, maar ook in het openbaar. In de badkamer of het losse toilet in huis zie je steeds vaker een zwevend toilet. Het voordeel hiervan is dat je de vloer gemakkelijk kan schoonmaken en dat het weinig ruimte inneemt.
Minder bekende voorbeelden
Ook zijn er artikelen die onder sanitair vallen wat je misschien niet zou verwachten. Zo valt een elektrische radiator bijvoorbeeld tot het sanitair. De radiator wordt gebruikt om een ruimte, zoals de badkamer, te verwarmen met behulp van een verwarmde vloeistof. Nog een onderdeel van sanitair zijn spoelsystemen, die gebruikt worden om toiletten door te kunnen spoelen.
Naast alle sanitaire producten, zoals een toilet en douche, behoren waterleidingen, aansluitingsmateriaal en de afvoer ook tot sanitair. In feite omvat het alles wat aangesloten is op het riool en op de waterleiding. Sanitair is dus eigenlijk een heel breed begrip.
Specialist in het repareren van sanitair
Wanneer je problemen hebt met jouw sanitaire voorzieningen, als er iets stuk is of niet naar behoren meer werkt, schakel je doorgaans een loodgieter in. Deze vakman is de specialist op het gebied van sanitair. In hoofdlijnen bestaan de werkzaamheden uit het onderhoud, het aanleggen én repareren van sanitair.
Veel mensen denken dat het werk van een loodgieter zich beperkt tot het tegengaan van verstoppingen of lekkages, echter omvat het werk veel meer. De loodgieter doet heel veel verschillende taken en daarnaast spelen ze een belangrijke rol bij de bouw van een nieuw huis. Enkele werkzaamheden zijn:
- Aanleggen van waterleidingen;
- Kranen onderhouden;
- Goten vervangen;
- Aanleggen van gasleidingen;
- Cv-ketels installeren.
Een loodgieter houdt zich bezig met sanitaire installatie. Hierbij gaat het om alle onderdelen die aangesloten zijn op de waterleiding en dit vervolgens afvoeren naar een riool. Hierbij krijgt de loodgieter te maken met veel verschillende materialen en onderdelen. De waterleiding moet worden geïnstalleerd, maar ook de afvoer. Kortom, de taken van een loodgieter zijn heel breed en omvatten meer dan alleen ontstoppen en lekkages verhelpen.