Camperlife: wat doe je met je vuile afvalwater?

vuilwatertank caravan camper - vuilwatertank

Kies een vuilwatertank voor je vuile afvalwater

Camperlife. Een leven vol vrijheid. Vertoeven waar je maar wilt, de mooiste plekjes ontdekken. Altijd je eigen spullen bij de hand en slapen in een bed dat net zo vertrouwd is als je bed thuis. Wakker worden op plekken waar je nooit gedacht had ooit wakker te worden. Het klinkt als een droom en dat is het ook. Toch zijn er soms wat praktische vragen. Wat je met je vuile afvalwater uit je vuilwatertank doet bijvoorbeeld. Gelukkig is er altijd een oplossing.

Afvalwater

In vrijwel iedere camper en caravan kun je water gebruiken. De meerderheid heeft namelijk een vaste schoonwatertank. Door het water regelmatig bij te vullen, is er altijd genoeg om je te wassen of om te koken. Ook wordt er water gebruikt om de wc door te spoelen. Moderne campers en caravans beschikken ook over een boiler, waardoor er warm water beschikbaar is. Vooral als je wil douchen is dat erg fijn.

Het gebruikte water moet ook ergens heen. Voor de wc is er een toiletcassette, waarin al jouw geurige en minder geurige uitwerpselen keurig worden opgeslagen. Het water van de keuken en de badkamer komt, bij voorkeur, in een grijswatertank terecht. In veel landen is het rechtstreeks lozen van het vuil water in de natuur niet toegestaan. Bepaalde landen eisen zelfs een gesloten water systeem. Een emmer onder de afvoer plaatsen is dan niet genoeg.

Vuilwatertank

Gebruikt water bevat onder andere zeep en voedselresten. Het is niet goed voor het milieu om dat zomaar te lozen. Een speciale tank waarin dit opgevangen wordt, is daarvoor de oplossing. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, kijk maar eens bij Rotterdam Plastics. Je kunt ze in je camper plaatsen, maar ook eronder bevestigen. Er bestaan verschillende plekken waar je deze tanks leeg kunt maken. Dit zijn de sanistations. Je kunt hier ook je toiletcassette legen en schoon water tanken.

Geurtjes

Er zijn meerdere mogelijkheden om onaangename geurtjes in de tanks te voorkomen. Die geurtjes kunnen jouw kampeerervaring namelijk echt onaangenaam maken!
Voor de toiletcassette bestaan er speciale producten die je erin moet gieten. Om het milieu niet teveel te belasten, kies je het beste voor een variant die biologisch afbreekbaar is. Als je dit nog te belastend vindt voor het milieu (of je portemonnee), gebruik dan azijn en maak de tank regelmatig leeg.

Voor de grijswatertank wordt wel eens chloor gebruikt. Dit is niet goed voor het milieu. Ook voor deze tank zijn biologisch afbreekbare producten verkrijgbaar. Hoe warmer de temperaturen, hoe sneller vervelende geurtjes ontstaan. Toch hebben warme oorden vaak onze voorkeur.

Als de tank is gaan stinken, is het aan te raden om de tank te spoelen. Dat is ook mogelijk bij een vaste tank. Je maakt de tank dan leeg in een sanistation. Vervolgens doe je warm water met biotex in de tank. Als je bij je volgende plek aangekomen bent, maak je de tank weer leeg. Het schudden tijdens het rijden heeft de tank dan schoongemaakt. Als de tank niet echt vies was is spoelen met schoon water voldoende.

Boten

Het bootleven en het camperleven hebben veel met elkaar gemeen. Op het water speelt de discussie over het lozen van, met name het toiletwater, al behoorlijk lang. Voor boten die gebouwd zijn na 2016 is een vuilwatertank verplicht. De verwachting is dat er een verplichting komt voor alle boten. Zij moeten hun tanks dan ook bij speciale stations gaan legen. Ook zullen de tanks verzegeld worden zodat illegaal legen niet kan.

Je kunt dan iets geruster met je camper aan het water gaan staan. Geen ronddrijvende viezigheid meer!