Wat is het verschil tussen bemiddeling en mediation?

pexels karolina grabowska 7876200 - bemiddeling

Een arbeidsconflict kan om verschillende redenen ontstaan. In sommige situaties is er een meningsverschil tussen collega’s onderling. Of er is een verschil van inzicht tussen de werknemer en de werkgever. Als manager ben je de aangewezen persoon om een en ander in goede banen te leiden, zodat alle betrokken partijen tevreden zijn over de oplossing. Dit kan met mediation.

Wat is mediation en wat valt onder conflictbemiddeling?

Hoewel mediation gezien kan worden als een vorm van conflictbemiddeling is er wel een verschil tussen de beide methodes. Een mediator zet de partijen die een conflict hebben aan om samen tot een oplossing te komen. In feite begeleidt de mediator het gesprek, maar hij is objectief en geeft dus ook geen oplossingen en doet geen suggesties. Bij een bemiddeling is de conflictbemiddelaar degene die de oplossingen ook werkelijk aandraagt.

Wanneer begin je een mediation traject?

Er zijn verschillende situaties waarin een mediationtraject wenselijk is. Vaak gaat het om arbeidsconflicten die hoog oplopen en waarbij er sprake is van een ernstig verstoorde arbeidsrelatie. De partijen kunnen het samen niet eens worden en hulp van een buitenstaander, die geen belang heeft in het geheel, is gewenst. Het is mogelijk dat het voorstel om een mediator in te schakelen wordt gedaan door een van de betrokken partijen. Een andere partij, zoals een bedrijfsarts, kan dit tevens voorstellen. De mediator is vaak een jurist of een arbeidsdeskundige. Het is in ieder geval belangrijk dat deze persoon een mediation opleiding heeft gevolgd. Zo weet je dat deze persoon bekwaam en deskundig is.

Hoe verloopt een mediation traject?

Een gesprek met een mediator is altijd vertrouwelijk. Voordat definitief met het traject wordt gestart, is er eerst een kennismakingsgesprek. Beide partijen moeten akkoord gaan met de aanstelling en de aanwezigheid van de betreffende mediator. Tevens wordt er een mediationovereenkomst getekend waar de afspraken in vastgelegd worden. Vaak zijn er drie tot vijf gesprekken nodig om met beide partijen tot een oplossing te komen. Verlopen deze gesprekken positief en wordt er een overeenkomst gesloten of komt een oplossing naar voren? Dit wordt dan vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst is bindend.

Het is niet altijd zo dat de partijen, ook tijdens de gesprekken met de mediator, tot een overeenkomst komen. In dat geval zal er vaak een gerechtelijke procedure gestart worden voor een juridische uitspraak.

Kan een werknemer mediation weigeren?

Het komt voor dat een arbeidsrelatie dusdanig verstoord is dat een werknemer weigert om deel te nemen aan een mediationtraject. Uit eerdere rechtspraak blijkt dat een voorstel tot mediation van de werkgever aan de werknemer wordt beschouwd als een redelijk voorstel. Gaat de werknemer hier niet mee akkoord, dan heeft de werkgever vervolgens gegronde redenen om bijvoorbeeld geen loon door te betalen. Een werknemer kan wel aangeven dat hij de voorkeur geeft aan een andere mediator, aangezien beide partijen het hier over eens moeten zijn.

Bij mediation om arbeidsconflicten op te lossen is iedereen gebaat en het wordt steeds vaker toegepast. Niet in de laatste plaats omdat het een stuk voordeliger is dan een juridisch proces.