Heb ik altijd een vaarbewijs nodig voor een boot?
Je vaarbewijs halen: een spannende onderneming, maar voor je eraan begint, is het misschien geen slecht idee om meer informatie te zoeken over de regelgeving en criteria.
Als je een beetje online begint te zoeken, zit je misschien al snel met de vraag: is een vaarbewijs eigenlijk wel echt nodig als ik met een boot wil varen? We helpen je graag met tips en advies, zodat je weet wat je kunt verwachten!
Heb ik altijd een vaarbewijs nodig om met een boot te varen?
Om met de deur in huis te vallen: nee, je hebt niet altijd een vaarbewijs nodig om met een boot te mogen varen. In sommige gevallen kan het zomaar, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van een vaartuig dat minder snel gaat dan 20 kilometer per uur en maximaal vijftien meter lang is. Het aantal pk’s van de motor van het vaartuig speelt hierbij trouwens geen rol.
Ook belangrijk om te onthouden: die 15 meter is de totale lengte van de boeg tot aan de achterzijde van de boot. Alle uitstekende delen die losgemaakt kunnen worden, reken je er dus niet bij!
Hoe behaal ik mijn vaarbewijs?
Hoewel je in sommige situaties dus wel degelijk zonder vaarbewijs kunt varen, is het misschien toch beter om je vaarbewijs te halen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen:
1. Een dagcursus
Tijdens een dagcursus bij een erkend opleidingscentrum leer je alle theorie, maar krijg je ook praktische lessen om te leren varen. Na afloop krijg je het theoretische lesmateriaal mee terug naar huis, zodat je alles nog eens kunt doorlopen. Ook interessant: na die ene dag kan je vaak deelnemen aan een aantal dagen examentrainingen, zodat je de opgedane kennis nog beter onthoudt. Op die manier ben je in één of twee weken tijd in het bezit van je vaarbewijs.
2. Een thuiscursus
Als je liever vanuit je luie stoel je vaarbewijs haalt, kan dat met een thuiscursus. Deze zijn meestal gebaseerd op video’s. Een belangrijk voordeel is dat je de lessen samen met een vriend kunt volgen, op een tijdstip dat je het beste uitkomt. Zit je toch nog met vragen over de theorie? Dan kan je bij de meeste opleidingscentra ook contact opnemen met een docent.
3. Een online cursus
Vervolgens is ook een online cursus een goede manier om je vaarbewijs te halen. In dit geval gaat het om een combinatie van tekst (theorie) en animaties en/of korte video’s, zodat je de theorie ook op een visuele manier tot je kunt nemen.
4. Zelfstudie
Ten slotte is het ook mogelijk om je vaarbewijs te halen door aan zelfstudie te doen. Het is dan wel belangrijk dat je precies weet welke lessen je nodig hebt, op basis van eventuele ervaring die je al hebt. Bij bepaalde online cursussen heb je de keuze tussen losse trainingen, maar je vindt ook complete cursusboeken. Een goede tip: oefen je theorie in bij Theorie Toppers, want zo ben je alvast goed voorbereid je examen!
Waar leg ik het examen voor een vaarbewijs af?
Zodra je met een boot wilt varen die langer dan 15 meter is en sneller dan 20 km/uur gaat, heb je een zogenaamd Klein Vaarbewijs nodig. Les volgen kan, zoals we hierboven hebben gezien, op verschillende manieren, maar je legt altijd examen af bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen).