Zo maak je rekenen oefenen leuk voor kinderen

rekenen kinderen - rekenen oefenen

Zo maak je rekenen oefenen leuk voor kinderen

Op de basisschool wordt al in groep 1 aandacht besteed aan rekenen. Samen met de vakken Nederlands en Engels komt rekenen na het basisonderwijs veelvuldig terug gedurende onze schoolcarrière. Zowel op de middelbare school als in het hoger onderwijs is rekenen van essentieel belang om ook andere vakken te kunnen begrijpen, zoals economie en scheikunde. Op latere leeftijd zijn banen in bijvoorbeeld marketing, sales en accountancy niet uit te voeren zonder goede rekenvaardigheden. Het is daarom belangrijk dat rekenen op jonge leeftijd op de correcte manier wordt aangeleerd en dat kinderen over goede basis rekenvaardigheden beschikken, zodat zij hier de rest van hun leven op kunnen voortborduren. Rekenen oefenen is dus vanaf jonge leeftijd al heel belangrijk! Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit dagelijks met je kinderen kan doen.

Op eenvoudige manier iedere dag rekenen oefenen? Zo doe je dat!

Heeft je kind moeite met rekenen? Dan zijn er verschillende manieren om rekenen oefenen leuk te maken! Daar bestaan verschillende oefeningen voor.

Zo kun je natuurlijk beginnen bij de basis: laat de kinderen hun vingers en tenen tellen, zodat ze ten eerste synchroon leren tellen. Kinderen tellen vaak namelijk niet in de juiste volgorde en hebben moeite met het plaatsen van cijfers in de juiste context. Dat kun je makkelijker maken door kinderen iets te laten aanwijzen terwijl ze tellen, bijvoorbeeld met gekleurde snoepjes, kaarsen op een verjaardagstaart of een bordspelletje waarbij stappen worden geteld. In dagelijkse situaties kun je rekenen oefenen door vragen te stellen als:

  • Hoeveel rode auto’s staan er op de parkeerplaats?
  • Hoeveel mensen hebben een blauwe jas aan?
  • Hoeveel bananen zitten er in het winkelmandje?

Naast optellen en aftrekken kun je ook rekenen oefenen in allerlei andere situaties

Natuurlijk bestaat rekenen niet alleen uit het tellen van objecten, maar ook uit bijvoorbeeld meetkunde, het omrekenen van eenheden en klokkijken.

Meetkunde

Meetkunde is vaak een lastig onderdeel voor kinderen die rekenen oefenen. Ze halen namelijk vaak de omtrek en de oppervlakte van een ruimte door elkaar. Dit kun je oefenen door te rekenen met objecten die voor kinderen herkenbaar zijn, zoals de eettafel of de woonkamer. Maar denk ook aan de mogelijkheid om met Legoblokjes ruimtes en gebouwen te maken en daarvan de omtrek, hoogte of oppervlakte te vragen. Zo kunnen kinderen spelenderwijs oefenen.

Het omrekenen van eenheden kun je vrij eenvoudig doen, bijvoorbeeld met een literpak melk. Als je daar 4 glazen van elk 250ml van vult, kun je aantonen dat 1 liter wel degelijk gelijk staat aan 1000ml, 4x250ml, of 2x500ml. En welk kind houdt nou niet van kliederen? 

Klokkijken

Klokkijken kun je natuurlijk oefenen door een analoge klok op een handige locatie in huis te plaatsen en je kind af en toe te vragen naar de tijd. Ga je om kwart over 3 weg van huis? Dan kun je je kind vragen hoe lang je nog hebt totdat je weg moet. Weet je dat je dan ongeveer drie kwartier van huis bent? Dan kun je je kind eveneens vragen naar de tijd waarop je weer terug bent. Klokkijken is net als de tafels een rekendomein dat prima thuis te oefenen is. Zeker de tafels blijven soms wat achter in de klas, maar is een belangrijke voorwaarde voor het rekenen in de midden en bovenbouw. Hier kan je thuis zeker mee helpen.

Gebruik werkboeken om de rekenvaardigheden aan te scherpen

Bovenstaande zijn voorbeelden van laagdrempelige basisoefeningen die je dagelijks kunt doen. Maar wil je intensiever rekenen oefenen, dan kan een extra werkboek uitkomst bieden. Hiermee heb je als ouder iets meer houvast en beter inzicht in het niveau van je kind, want dergelijke boeken om rekenen te oefenen zijn gebaseerd op de vaardigheden die de kinderen op de basisschool ook krijgen. Zit je kind bijvoorbeeld in groep 5? Dan kun je een werkboek speciaal voor groep 5 aanschaffen, zodat je zeker weet dat je kind oefent op het gewenste niveau.

Eventueel kun je deze werkboeken ook gebruiken als hulpmiddel bij bijles. Dankzij de uitgebreide uitleg, de vele voorbeelden en CITO en IEP oefensommen kan een onderwijsprofessional jouw kind beter helpen.

Waarom is rekenen oefenen eigenlijk zo belangrijk?

Rekenen oefenen bestaat uit drie onderdelen: wiskundig inzicht, getallen en meetkunde. Niet alleen is het opbouwen van goede rekenvaardigheden belangrijk om op latere leeftijd deze vaardigheden uit te kunnen breiden naar wiskundige kennis en om onze droomcarrière als bijvoorbeeld analist, programmeur of piloot na te jagen, maar ook in ons dagelijks leven komt rekenen van pas. Zo kun je eenvoudig uitrekenen wat je maandelijkse vaste lasten gaan zijn wanneer je bijvoorbeeld een zorgverzekering of telefoonabonnement afsluit, of juist andersom: je kunt ook uitrekenen wat dergelijke overeenkomsten je in totaal gaan kosten. Daarnaast heb je rekenen nodig om te kunnen klokkijken, oppervlakten te kunnen meten en om bijvoorbeeld een recept op te kunnen volgen.