Kan je je hypotheek meenemen bij een verhuizing?
Je hypotheek is een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden als je een woning aankoopt, dat is logisch. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je wilt verhuizen en dan stel je jezelf ongetwijfeld de vraag: kan ik mijn huidige hypotheek gewoon meenemen naar die nieuwe woning? Hieronder lees je daar meer over, zodat je alvast onaangename verrassingen vermijdt bij je verhuizing!
Je hypotheek meenemen bij een verhuizing, kan dat?
Om meteen met de deur in huis te vallen: het is wel degelijk mogelijk om je hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning. In bepaalde gevallen zijn de voorwaarden die daaraan verbonden zijn ook nog eens aantrekkelijk.
Een andere term voor deze regeling is de zogenaamde verhuisregeling of meeneemregeling. Dankzij onafhankelijk hypotheekadvies bij Univé krijg je meer informatie over de voordelen van deze regeling en kom je te weten of het interessant is in jouw situatie!
Wanneer is de verhuisregeling interessant?
Hoewel je hypotheek meenemen in veel gevallen mogelijk is, is het maar in bepaalde situaties echt interessant. Bijvoorbeeld:
- Als je nu al van een lage rente geniet
- Als je huidige hypotheekvorm interessant is voor jouw situatie
Weet je niet zeker of je je hypotheek wel zou meenemen of niet? Vraag dan zeker advies bij je hypotheekverstrekker en informeer naar de structuur en werkwijze van je hypotheek!
In welke situaties kan ik mijn hypotheek meenemen?
Zoals al gezegd is het in bepaalde gevallen interessant om je hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Dat betekent echter niet dat het altijd zomaar kan. Een lopende hypotheek is immers altijd gekoppeld aan je huidige woning. Verhuizen staat, althans vanuit het oogpunt van de hypotheekverstrekker, gelijk met het afsluiten van een nieuwe hypotheek.
Wat betekent dat concreet voor jou? Dat jouw financiële situatie opnieuw onderzocht en geanalyseerd moet worden om te bepalen of je het vooropgestelde hypotheekbedrag wel degelijk kunt betalen. Hiervoor kijkt men naar verschillende factoren, waaronder je inkomen en natuurlijk de waarde van je nieuwe woonst.
Heb je groen licht gekregen van de hypotheekverstrekker? Dan houdt niets je tegen om je lopende hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning.
Heb ik een hogere hypotheek nodig bij een verhuizing?
Verhuizen, dat doe je natuurlijk niet zomaar. Je wilt meer leefruimte, bijvoorbeeld een extra slaapkamer, een iets grotere tuin of een betere locatie. Klinkt allemaal goed, maar in de meeste gevallen kosten deze zaken ook geld. De kans bestaat dus dat je nieuwe woning meer kost dan je oude.
Dit is belangrijk als je je hypotheek wilt meenemen, want die hypotheek zal hierdoor waarschijnlijk hoger komen te liggen. Bij het oversluiten van een hypotheek komen dus wel degelijk extra kosten kijken. Houd daarbij ook rekening met de overwaarde die je woning kan hebben als je je hypotheek meeneemt!
Een voorbeeld van een verhuisregeling
Op papier klinkt de verhuisregeling relatief eenvoudig, maar in de praktijk komt er natuurlijk heel wat bij kijken. Onderstaande voorbeeld helpt je ongetwijfeld om wat meer duidelijkheid te krijgen:
Stel:
- Je lopende hypotheek bedraagt 200.000 euro en de rente 3,0%
- De hypotheek van je nieuwe woning zou 300.000 euro bedragen, waardoor je dus 100.000 moet bijlenen
- Voor het te lenen bedrag betaal je een rente aan van 3,5% bij je huidige geldverstrekker
- Gemiddeld komt de rente dan neer op 3,17%
Houd er rekening mee dat je méér rente zal betalen als je de volledige hypotheek bij een nieuwe geldverstrekker afsluit, aangezien men dan geen rekening houdt met je huidige, voordelige rente. Het meenemen van je hypotheek is in dit voorbeeld dus zeker interessant op financieel vlak.
Verandert de rente als ik mijn hypotheek wil oversluiten?
Zoals het bovenstaande voorbeeld duidelijk maakt, zal de rente die je betaalt op de hypotheek van je nieuwe woning grotendeels afhangen van je huidige rente en het bedrag dat je nog moet bijlenen. De hoogte van de rente is met andere woorden afhankelijk van de verhouding tussen het geleende hypotheekbedrag en de waarde van de woning zelf.
Verhuis je naar een nieuwe woning? Dan wordt deze verhouding opnieuw onder de loep genomen, wat natuurlijk gevolgen kan hebben voor de gemiddelde hypotheekrente. Dit is vooral belangrijk als je een hypotheek hebt met een NHG of Nationale Hypotheek Garantie, aangezien je in dat geval vaak de allerlaagste rente betaalt.
Is het een goed idee om mijn hypotheek mee te verhuizen?
Een nieuwe woning kopen, maar je huidige hypotheek behouden en meenemen, dat is vaak niet vanzelfsprekend. Dankzij onafhankelijk hypotheekadvies van bijvoorbeeld Univé hak je echter gemakkelijker de knoop door en weet je in de eerste plaats ook of de verhuisregeling écht interessant is voor jou.