Om zelf sushi te maken, heb je een aantal dingen standaard nodig. Velletjes nori; hier worden de rijst en andere ingrediënten op gelegd. Een bamboe matje om de sushi te rollen en natuurlijk rijst. Voor het maken van sushi wordt Japanse rijst gebruikt. Deze wordt gewassen en gekookt. Wanneer de rijst klaar is, wordt er een warme dressing over gegoten. Deze dressing is gemaakt van zout, mirin en rijstazijn. Op het bamboematje wordt een velletje nori met de glanzende kant naar beneden gelegd. Hierover wordt wat rijst verspreid. Aan dit geheel kunnen verschillende ingrediënten worden toegevoegd zoals bijvoorbeeld vis of groente. Nu kan de sushi stevig gerold worden. Bewaar sushi niet in de koelkast want dan droogt de rijst uit.
Sushi maken: Maki, Nigiri & California rolls
Bereiding van de Maki rolletjes:
- breng de rijst met natte vingers aan
- laat een randje open van het velletje nori
- leg de tonijn op de rijst (tip: hiervoor kun je verschillende soorten vis nemen)
- voeg een vleugje wasabi toe
- rol het bamboematje stevig op
- snij de rol in plakken
Bereiding van de Nigiri:
- snijd de zalm in dunne stukjes/plakjes
- bevochtig je handen en kneed bolletjes van de rijst
- besmeer de zalm met wasabi
- beleg de bolletjes met de zalm
Bereiding van de California rolls:
- beleg de helft van de norivellen met rijst
- maak een diagonale geul in het midden
- beleg met tonijn, avocado, mierikswortel en chilli (pas op: pittig!)
- rol over de diagonaal tot een punt
- bevochtig het hoekje en sluit de rol
Hoe maak je sushi: meer recepten
[smulweb keyword=sushi output=3]