Pindasaus, ook wel satésaus, is van oorsprong een saus uit het oosten. Het wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken. Pindasaus is het belangrijkste ingredient voor het Indonesische gerecht Gado-Gado. Wij Nederlanders zijn gek op pindasaus en eten bijna overal pindasaus bij; BBQ (denk aan satetjes), berehap, mexicano en patates frites. Zo kennen we alleen de combinatie patat met mayonaise en pindasaus (plus eventueel uitjes) als “patatje oorlog”. Zelf pindasaus maken?
De basis is heel eenvoudig: pinda’s fijnmalen en verwarmen. Omdat pinda’s malen veel werk is, volstaat een pot pindakaas uitstekend voor de basis van pindasaus.
Ingrediënten voor Pindasaus
- 1 pot pindakaas
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 blokje vleesbouillon
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels zoete ketjap
- 2 eetlepels ketchup
- 1 theelepel sambal (of meer naar smaak voor meer pit)
- 1 gesnipperde ui
Bereidingswijze:
Fruit de ui en de knoflook in een pan. Voeg beetje bij beetje de pindakaas toe tegelijk met (eventueel kokend) water op laag vuur. Voor iedere lepel pindakaas een scheutje water. Verkruimel het vleesbouillon blokje en voeg deze toe. Blijf roeren totdat er een gladde massa is ontstaan. Voeg de basterdsuiker, ketjap, sambal en de ketchup naar smaak toe. Als de saus te dik is, voeg dan meer water toe. Bij te dunne saus voeg je meer pindakaas toe.
Hoe maak je pindasaus: meer recepten & variaties
[smulweb keyword=pindasaus output=5]