Hoe maak je deeg

Hoe maak je deeg?

Deeg is een basisproduct voor taarten, cake, brood en ga zo maar door. Hoe maak je deeg? Deeg bestaat uit bloem, water en rijsmiddelen. Er zijn vele variaties op een standaard deeg, voor verschillende toepassingen. Zo is het deeg voor een cake vele malen luchtiger dan het deeg voor een pizza.

Deeg maak je met liefde. Door je deeg goed te kneden zorg je dat er lucht in komt. Deze lucht zorgt weer voor een flink luchtig deeg. Je hebt niet alleen vast deeg, maar ook vloeibaar. Dit type deeg noemen we beslag. Beslag is het basisproduct voor oliebollen en pannenkoeken.

Hoe maak je deeg?

Deeg maken

Zelf deeg maken?

Wil je een taart, brood of pannenkoeken zelf maken? Maak je eigen deeg in een handomdraai. Hier vindt je inspiratie van heerlijke deeg gerechten en recepten.

    De lekkerder bestaat niet appeltaart

    Dit is een recept van Hilda Huiskamp uit Neede. Zij won in 2006 een reis naar america met dit recept voor een appeltaartwedstrijd, uitgeschreven door omroep gelderland. Ik heb hem gisteren gemaakt en ik kan je zeggen…ik heb nog nooit zo een lekkere eigengemaakte appeltaart geproefd. Al mijn andere appeltaartrecepten gaan de kliko in. Zalig gewoon, heel byzonder is de room en de puddinglaag.

    INGREDIENTEN

    HET DEEG: 250 gram gezeefde bloem; 2 volle afgestreken theelepels bakpoeder; 1 ei; 125 gram suiker; 150 gram boter ( moet al paar uur op kamertemp.zijn) DE VULLING: 5 goudreinetten -neem hele grote appels , totaal gewicht van 1000-1025 gram; 125 gram suiker; 1 pakje vanille KOOKpudding; 1 zakje vanillesuiker; 750 ml. slagroom(= 7,5 dl.)

    Voorbereiding

    Oven voorverwarmen op 175 graden C.

    Bereidingswijze

    Kneed bloem, bakpoeder, suiker, boter en het ei tot een soepel deeg (met de hand goed kneden in 10 min.). Bekleed er een ingevette en met bakpapier beklede springvorm in- ook de zijkanten met bakpapier bekleden.. Schil dan de appels en snijd ze in 8 parten. Zet de partjes rechtop tegen elkaar in de vorm. De hele vorm moet goed gevuld zijn. Roer(met een vork of garde) dan het puddingpoeder in een kom met de suiker, vanillesuiker en 150 ml. van de slagroom(= 1,5 dl.) (let op dat alle klontjes weg zijn). Moet een romig geheel zijn. Kook de rest van de slagroom (goed doorroeren tijdens het koken) en roer van het vuur af de puddingmix door de slagroom. Zet pan weer terug op een LAAG vuur en breng het al roerend aan de kook. Schep dan de pudding over de appels in de vorm. Bak de taart op de onderste richel in de voorverwarmde oven in 70 minuten gaar en goudbruin. Let op: op tijd een stuk alu.folie of bakpapier over de taart leggen als de bovenkant al wat bruin is. dan de laatste 2 min. van de baktijd de folie er af halen. Laat de taart nog even in de iets geopende oven staan. zo`n 5 min. druk gewoon een houten lepel tussen de deur zodat de oven iets open staat. en laat de taart in de springvorm zitten tot hij afgekoeld is, en open dan pas de springvorm. De taart is het allerlekkerst als je hem na het afkoelen nog een aantal uren in de koelkast laat opstijven!! Dit is ook beslist nodig om hem lekker te laten opstijven!!!!!

      Roti met kip, aardappelen, kousenband en ei

      Het zoveelste roti-recept op het smulweb, maar deze is zo lekker!

      INGREDIENTEN

      Voor de roti: 500 gr. zelfrijzend bakmeel, 300 ml. water, 150 gr. gele spliterwten, 1 eetl. gemalen komijnzaad, 2 tn. uitgeknepen knoflook, 100 ml. olie, zout en peper., voor de rotimix: 350 ml (= ong. 2 kopjes) water, 2 tn. uitgeknepen knoflook (te vervangen door een theel. uienpoeder), een fijngesneden kleine ui, een half rood pepertje of 1 gedroogd pepertje, 2 eetl. olie, 2 eetl. kerrie (dit luistert nauw, het moet speciale Surinaamse zijn, ik gebruik ‘Nandan Massala’), 1 theel. vetsin, 2 bouillonblokjes, 1 klein blikje tomatenpuree, 6 middelgrote geschilde aardappelen, 1 dubbele kipfilet in blokjes, 3 hardgekookte eieren, 250 gr. kousenband of dunne spercieboontjes in kleine stukjes gesneden of geknipt.

      • Surinaams Hoofdgerecht
      •  60-120 min.
        Turks Brood

        Verrukkelijk! Maak ik vaak als er gasten zijn. Met dank aan Marianne….

        INGREDIENTEN

        ….Deeg….: 500 gr. bloem * 1 zakje gedroogde gist * 1 eetl. suiker * 1 eetl. zout * 1 theel. komijn * 1 dl. yoghurt * 2 dl. lauwwarm water * 2 eetl. tomatenpuree, , ….Gehaktmengsel….: 400 gr. rundergehakt * 0,5 kopje olijfolie * 2 uien * 1 spaanse peper * 2 teentjes knoflook * 1 theel. zout * 1 theel. oregano * 0,5 bosje peterselie (of 1 eetl. gedroogd) * 1 eetl. paprikapoeder

        • Turks Hoofdgerecht
        •  60-120 min.
          koekjes, lekkerder ouderwets, grondrecept voor zandkoekjes!

          Blijft leuk om te doen en de kinderen helpen er graag bij, ik vond het tenminste geweldig als ik koekjes mocht uitsteken en het ”overgebleven” deeg mocht opeten, mmm, nog steeds vind ik persoonlijk het deeg lekkerder dan de koekjes, hahaha

          INGREDIENTEN

          200 gr. bloem, 150 gr. boter, 100 gr. witte basterdsuiker,2 zakjes vanillesuiker, mespuntje zout, 1 eierdooier, evt. hazelnoten of amandelen, licht geroosterd.

          • Internationaal
          • 30-60 min.
            De allerlekkerste pizzabodem

            Deze pizzabodem is zo luchtig en zacht-knapperig, daar eet je je vingers bij op.

            INGREDIENTEN

            Pizzadeeg: 350 gram bloem1 theelepel zout170 ml warm water3 eetlepels olijfolie1 ei1 eetlepel suiker7 gram gedroogde gist

            • Internationaal
            •  60-120 min.
              Scones van john

              Het is bijna niet te geloven maar dit recept is meer dan 100 jaar oud! Heel veel jaren geleden kreeg ik dit recept van onze Engelse vriend John. Het oorspronkelijke recept was van zijn moeder die kunstenares was en aardewerk beschilderde in Stoke-on-trent.Scones bakken betekende kneden, uitrollen, uitsteken enzovoort. Daar had ze geen tijd voor. Ze maakte scones maar zonder veel “poespas”, gewoon hoopjes deeg op de bakplaat en bakken maar. Het is een makkelijk te maken recept, je krijgt geen prachtige scones maar ze zijn heel lekker! Een paar jaar geleden begon ik deze scones eens te maken in een cupcake vorm. Het is weer eens wat anders. Ik wissel nu af of op de bakplaat de grote scones, ongeveer 8, of in cupcakevorm ongeveer 12 stuks. John is niet meer onder ons helaas, maar het zal hem zeker plezieren dat zoveel mensen nog steeds de scones van zijn moeder maken.

              INGREDIENTEN

              225 g bloem (patentbloem), OF zelfrijzend bakmeel. 75 g boter (of margarine) plus iets extra om de vormpjes in te vetten.,2 flinke theelepels bakpoeder.(opgehoopt dus),(Bij zelfrijzend bakmeel voeg je 1 opgehoopte theelepel bakpoeder toe)., 40 g (riet)suiker. (je kunt minder gebruiken. Minimum is 25 g), Als extra wat suiker om over de ongebakken scones te strooien. (niet noodzakelijk),Mespunt zout., Ongeveer 150 ml karnemelk (of gewone melk), (Karnemelk laat het deeg beter rijzen, het wordt luchtiger, je proeft het niet.), Heb je geen karnemelk neem dan gewone melk), 1 ei(is lekker maar niet noodzakelijk)

              • Engels
              • 20-30 min.
              • Eigen recept
              Kruidig italiaans tomatenbrood

              Serveer dit brood gewoon met boter. Heerlijk bij de soep ofzo. Of bak er een plat brood van dat eruit ziet als een Turks brood (dit doe ik altijd, lekkerrrr!!!)Ik geef een werkwijze voor met de broodbakmachine en een werkwijze voor in de gewone oven.

              INGREDIENTEN

              3 el olijfolie (of beter nog: de olie van de zongedroogde tomaten);, 360 g broodbloem (of half bloem en half griesmeel, dat doe ik altijd);, 1 el droge gist (het grote maatschepje, of 1 zakje van 11 gram);, 6 el melk;, 1,5 dl water;, 1,5 tl suiker;, 1,5 tl zout;, 1 tot 2 tenen knoflook;, 1,5 tl gedroogde basilicum;, 0,75 tl gedroogde oregano;, 0,5 tl gedroogde tijm;, 0,25 tl gedroogde rozemarijn;, 50 g Parmezaanse kaas;, 6 el zongedroogde tomaten;, eventueel geraspte kaas voor eroverheen (heerlijk!)

              • Italiaans
              •  > 120 min.