Een nieuw jaar, nieuwe voornemens
Hoor jij bij de 80% van Nederland die ieder jaar weer goede voornemens maakt? Helaas faalt 84% van de mensen bij het in de praktijk brengen van de eigen gestelde voornemens. Jij gaat het toch anders doen? Stel jezelf realistische en haalbare doelen. Door succeservaringen zul je positiever tegenover je voornemens gaan staan. Zomaar zeggen dat je gaat stoppen met roken is vaak niet haalbaar. Start met kleine stapjes. Radicaal je leven omgooien kan veel stress opleveren en juist het tegenovergestelde effect teweeg brengen.
Wij geven je 5 tips over haalbare en concrete doelen zodat je goed kunt starten.
Starten met goede voornemens in het nieuwe jaar
Starten in het nieuwe jaar met een stel goede voornemens is een slim plan. Het oude jaar wordt afgesloten en je krijgt een nieuwe begin. Je weet altijd hoe lang je al bezig bent met je voornemens en dit levert succeservaringen op. Daarnaast hangt er aan het nieuwe jaar ook altijd een nieuwe start. Jouw kans om opnieuw te beginnen en ander gedrag te laten zien.
Goede voornemens volhouden, ook ver na 2025
Je bent niet de enige die voor het nieuwe jaar goede voornemens heeft. Veel mensen in Nederland hebben dezelfde voornemens. Als je je voornemen deelt met een ander sta je sterker. Misschien zijn er wel mensen in je omgeving waarmee je samen doelen kunt stellen. Stop met die slechte gewoontes en start 2025 met reële doelen die haalbaar zijn. Zo ben je er zeker van dat je je goede voornemens waarmaakt. We hebben de 5 meest voorkomende goede voornemens, inclusief tips om ze vol te houden, voor je op een rijtje gezet:
1. Afvallen
Stel jezelf de volgende vragen bij deze meest gehoorde voornemen: Hoeveel wil je afvallen? In welke stappen wil je dit doen? Welke methode ga je gebruiken? Dit zijn allemaal vragen waarbij je je eigen voornemen op scherp zet. Denk goed na over hoe je het doel wilt bereiken en schrijf dit op. Vervolgens kies je een dieet dat het beste bij je past. Bijvoorbeeld het vastendieet of het Paleo-dieet zijn laagdrempelige diëten met goed resultaat. Je kunt ook starten met persoonlijk dieetschema voor permanent resultaat.
2. Minder stress
Probeer in kaart te krijgen waar je stress van krijgt. Familiestress? Ga met je omgeving in gesprek over hoe je de stress kunt verminderen. Stress van werk? Een gesprek met je werkgever kan ook verhelderend zijn. Grootste stress veroorzaker: geld zorgen. Start in 2025 met geld verdienen vanuit huis. Slim beleggen kan je geld zorgen op langere termijn wegnemen.
3. Minder geld uitgeven
Is dat nieuwe paar schoenen echt nodig? Er zijn veel manieren om te zorgen dat je minder geld uitgeeft. Heb ik dit wel echt nodig? Maak voor jezelf een lijst met uitgaven die je in een maand echt moet doen. Welke ruimte geef je jezelf daarnaast om geld te spenderen? Lees hier hoe je een passief inkomen kunt verdienen met jouw passie.
4. Meer sporten
Wat voor sport ga je doen? Hoe vaak ga je sporten? Zeggen dat je meer gaat sporten is een losse flodder. Maak het concreet. Aan welke spiergroepen wil je gaan werken en welke oefeningen heb je daarbij nodig? Als je samen met iemand kunt gaan sporten, sta je altijd sterker. Vanuit huis kun je ook resultaat boeken (als je het volhoudt) met een kettlebell.
5. Stoppen met roken
‘Cold turkey’ stoppen met roken kan ervoor zorgen dat je na een week weer begint. Maak een stappenplan en bouw het roken af. Je kent jezelf het beste dus kun je uitvinden welke stappen haalbaar zijn.
Doelen halen
- Opschrijven en delen: Losse flodders op een feestje brallen kan iedereen, maar als je je voornemen opschrijft staat het ook echt op papier. Regelmatig op papier reflecteren over je voortgang zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft. Je kunt hierbij ook je agenda of je computer gebruiken. Dit document kun je ook altijd delen met anderen. Zo kunnen zij je ook scherp houden.
- Realistische doelen en vieren van succes: Wil je stoppen met roken en daarmee starten op 1 januari? Dit kan te ambitieus zijn. Misschien is het slimmer om het langzaam af te bouwen. Zo krijg je minder last van de effecten van stoppen. Denk na over je doel en in welke stappen dit bereikbaar is. Voor jezelf een tijdspad maken schept duidelijkheid. Jij kent jezelf het beste. Maak daar gebruik van. Doelen die niet haalbaar zijn, hoef je niet te stellen.
Vier daarnaast al je successen. Heb je weer een doel behaald? Vier het op gepaste wijze (natuurlijk niet met de verkeerde gewoonte die je wilt verliezen).
Meer goede voornemens? Meer inspiratie:
[infonu keyword=”voornemens” output=3 start=1]