Waar hoor je champagne uit te drinken?

champagne coup glazen - champagne

Of je nu wat te toosten hebt of niet – je gaat champagne schenken. Een sparkle die je niet zomaar uit een wijnglas drinkt. Nee, champagne is een bruisende wijn en verdient een echt champagneglas. Maar wat is een echt champagneglas? Tijd om even in de champagnebubbel te duiken.

Waarom geen wijnglas?

First things first. Want waarom drink je champagne niet gewoon uit een wijnglas? Nou, het zou je verrassen, maar daar is niks mis mee. En mag best. Kies dan wel een wittewijnglas, want die heeft een minder grote bolling dan een rodewijnglas. Toch is het wittewijnglas niet het ideale glas voor champagne. Wil je dat-ie echt goed tot zijn recht komt, dan kies je voor een champagneglas. Overigens gemakkelijk online te bestellen bij APS Supply.

Welke champagneglazen bestaan er?

Denk je aan een wijnglas, dan denk je misschien als eerste aan de flûte: het smalle, recht opgaande en langwerpige glas. Bekend van de emoticon van die twee toostende glaasjes. Maar wist je dat er nóg een champagneglas is? Dat is de champagnecoupe – niet te verwarrend met de ijscoupe. Dit is een glas dat, anders dan de smalle flûte, juist heel breed is. Waarmee hij trouwens wel op de ijscoupe lijkt.

Serveer champagne niet in een flûte: ‘Dan kun je net zo goed 7up drinken’

Bron: AD.nl 29-12-2022

Uit welk glas drink je champagne?

De champagneflûte. De champagnecoupe. Ze zijn beide goed voor jouw bubbels. Om toch de knoop door te kunnen hakken tussen deze twee, zoomen we in op hun eigenschappen.

  • De flûte is een smal, lang glas zonder echte bolling. Door deze eigenschap leggen de omhoog zwevende bubbels echt een stukje af, voordat ze boven zijn. De champagne kun dus goed ‘bruisen’. Een nadeel: er is weinig oppervlak, doordat het glas zo smal is. Dus er is weinig ruimte om het champagne-bouquet de ruiken – die juist vrijkomt doordat de bubbeltjes aan het oppervlak knappen. Laat je die champagnefles dus knallen omdat het feest is, dan is de champagneflûte jouw glas.
  • Champagne coupe glazen zijn breed. De bubbels hebben verticaal gezien niet veel ruimte en dus kan de champagne hierin niet echt feestelijk bruisen. Maar dit gemis wordt ruimschoots gecompenseerd door de breedte van het glas. Want boven de coupe kun je heel goed je neus laten zweven om de geur van de champagne tot je te nemen. Het zijn juist de bubbels die veel meer geurstoffen bevatten dan de champagne in het glas! Dus heb je een echt goede champagne die je goed wilt proeven, dan is de coupe jouw glas.

Hoeveel champagne in een glas?

Je hebt je glas gekozen. Tijd om ze vol te schenken. Maar hoe vol? Natuurlijk schenk je de glazen niet tot de rand toe vol. Want, daar gaat die elegantie. Toch mag je champagneglazen een stuk voller schenken dan wat bij een wijnglas gebruikelijk is. Waar je wijn tot het breedste gedeelte van het glas schenkt, is dat bij champagne anders. Die schenk je tot driekwart vol.

Hoe viezer het glas, hoe meer belletjes je ziet ontstaan. Zie je weinig belletjes, dan is het glas dus super schoon. Een feestelijk bruisend glas met champagne is dus eigenlijk een stuk minder feestelijk, als je erover nadenkt. Snel weer vergeten – want er gaat natuurlijk niets boven feestelijke bubbels!

Champagne weetje

Welke temperatuur moet champagne drinken?

Champagne serveer je sprankelend fris: rond de 8 of 10 graden Celsius. Dus geen kamertemperatuur en ook niet rechtstreeks uit de koelkast.

Hoe houd je een champagne glas vast?

Champagne ingeschonken – tijd om te genieten van die bubbels. En net als wijn, houd je je flûte of coupe vast bij het steeltje. Zo voorkom je dat de champagne opwarmt in je handen. En niet onbelangrijk: zo komt die klank van een toost het beste tot zijn recht. Cheers!

Dat een champagnefles onder druk staat, dat is niks nieuws. Maar wist je dat die druk wel twee keer hoger is dan de druk in de fietsband van een gemiddelde stadsfiets? Daarom knalt-ie dus zo goed.

Champagne weetje