Waar moet je op letten bij het kopen van een boot?
Het is niet iedereen gegeven: een boot kopen. Maar hoe geweldig zou het zijn als ook jij je eigen boot hebt? Je lekker met familie en vrienden terugtrekken op het water, genietend van een zonsondergang. Dit beeld is misschien enigszins geromantiseerd. Bij het in bezit hebben van je eigen boot komt namelijk het nodige kijken. Wil je weten wat allemaal? Dat lees je op deze pagina.
Wat behoort tot de uitrusting van een boot?
De uitrusting van jouw boot bestaat uit alle benodigdheden en materialen die je aan boord nodig hebt. Het is overdreven om te stellen dat de lijst met benodigdheden van een boot oneindig lang is, maar lang is de lijst zeker. Zo heb je hulpmiddelen voor de bescherming van je boot, voor de veiligheid aan boord, voor als iets plotseling stuk gaat of voor wanneer je pech hebt. Om een goed overzicht te krijgen van alle benodigdheden, is het een goed idee om een keer rond te kijken in een watersportwinkel. Online kan je dit bijvoorbeeld doen bij Bootschappen Watersport.
Wat is het verschil tussen een stootwil en een fender?
Heb je een boot, dan heb je ook fenders nodig. Dit zijn de stootkussens die je gebruikt om schade te voorkomen tijdens het aan- en afmeren. Het goede nieuws is dat een stootwil en een fender een en hetzelfde product is: fender is simpelweg een ander woord voor stootwil. Je hebt dus niet zowel een stootwil als een fender aan boord nodig.
Wat kost het onderhoud van een boot?
De kosten van onderhoud van een boot zijn afhankelijk van vele factoren. Bijvoorbeeld van het soort boot dat je hebt. De onderhoudskosten van een zeilboot zijn anders dan de onderhoudskosten van een motorboot. Wil je bij aanschaf weten of je de toekomstige onderhoudskosten van jouw boot wel kunt betalen? Dan is het goed om de volgende vuistregel te hanteren: de jaarlijkse onderhoudskosten van een boot zijn ongeveer tien procent van de waarde van de boot.
Welke boot heeft het minste onderhoud?
Wil je weinig tijd en geld besteden aan het onderhoud van je boot, neem dan vooral geen zeilboot of een boot van hout. Deze boten vergen juist relatief veel onderhoud. Een boot gemaakt van polyester of aluminium is daarentegen nagenoeg onderhoudsvrij. Zeker als de motor van deze boot relatief nieuw is. Een kleine, onderhoudsarme boot met een motor wordt ook wel een runabout genoemd.
Hoe waardevast is een boot?
Hoe waardevast een boot is, is afhankelijk van een aantal factoren. Vanzelfsprekend is van belang of de boot van een kwaliteitsmerk is en hoe goed de boot onderhouden wordt. Voor boten geldt echter ook, misschien nog wel meer als voor bijvoorbeeld auto’s, dat populariteit en hypes van grote invloed zijn op de waarde van een tweedehands boot. In tijden dat half Nederland een boot in bezit wil hebben, is het gemakkelijk om jouw boot weer te verkopen tegen een goede prijs. Zijn boten juist een poosje minder populair, dan raak je ze aan de straatstenen niet kwijt voor een goede prijs. Momenteel zijn de vooruitzichten dat boten, ook tweedehands exemplaren, nog wel een poosje populair blijven. De jaarlijkse afschrijving van je boot zal dan beperkt blijven tot enkele procenten.
Hoe vaak moet een boot uit het water?
Boten kunnen in beginsel het hele jaar door in het water blijven. Dit wordt echter niet aangeraden. Normaliter wordt geadviseerd om je boot in de winter uit het water te halen. Zo verklein je niet alleen de kans op vorstschade, maar kan je ook gemakkelijk onderhoud plegen aan het onderwaterschip. Het onderhoud van het onderwaterschip bestaat normaliter uit het reinigen en schilderen van het onderwaterschip. Hierna kan de antifouling aangebracht worden. Dit onderhoud verricht je eenvoudig zelf, maar kan je ook door een specialist laten uitvoeren.