Bloedluis bestrijden in het kippenhok
Bloedluizen bij kippen is een erg vervelend probleem en wanneer ontdekt wordt dat er luizen aanwezig zijn, dient er meteen actie te worden ondernomen.
Zijn luizen gevaarlijk voor kippen?
Kippen kunnen heel erg ziek worden van deze luizen. Doordat de luizen zich volzuigen met bloed kan er bij een ernstige plaag bloedarmoede ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de kippen verzwakt raken. Luizen zijn vervelende parasieten en kunnen kippen erg ziek maken en dodelijk zijn. Daarnaast kan bloedluis ziektes met zich meedragen zoals de E-coli bacterie.
Hoe kun je zien of een kip luizen heeft?
Bloedluizen zijn vooral in de nacht actief. Overdag zul je ze daarom amper op kippen kunnen zien. Gedurende de dag houden de luizen zich schuil in spleten en kieren, het strooisel of voerbakken. In de nacht bevinden de luizen zich werkelijk overal. Met behulp van een zaklamp kun je ze dan ook zichtbaar zien. Aan de kippen zelf kun je ook de aanwezigheid van luizen merken. Zo willen kippen soms niet meer het nachthok in en kunnen ze meer gestrest zijn. Daarnaast worden ze bleker en hebben minder weerstand. Er kunnen zich ook bloedvlekken op de eieren bevinden.
Wat voor preventie bestaat er tegen luizen?
Het bestrijden van luizen is erg moeilijk. Doordat de luizen zich overdag verstoppen tussen gaten en kieren zijn ze moeilijk bereikbaar. Luizen zijn vaak ook al in groten getale aanwezig wanneer je ze bij het kippenhok ontdekt. Om deze redenen is preventie tegen luizen erg belangrijk. Voorkomen is mogelijk door een goede hygiëne, inspectie van nieuwe dieren in het hok en het dichten van alle gaten en kieren.
Wat voor bestrijding is er tegen luizen?
Bestrijding tegen luizen vergt veel geduld en doorzettingsvermogen. Een effectieve simpele behandeling is het kippenhok verhitten met water van minimaal 70 graden Celsius. Daarnaast werkt het om een föhn op alle naden en kieren te zetten en deze daarna in te borstelen met droge witkalk. Een andere methode is een stofbad met mineralenpoeder van diatomeenaarde. Hierdoor raken de luizen immobiel en daarnaast is het mineralenpoeder gunstig voor de gezondheid van de kippen. Daarnaast zijn er verschillende chemische bestrijdingsmiddelen tegen luizen. Je kunt de kippen zelf behandelen door iets in het voer of een spot-on oplossing. Ook zijn verschillende omgeving sprays beschikbaar tegen bloedluizen.
Gebruik azijn tegen luizen
Het hok in sprayen met azijn werkt effectief tegen de bestrijding van luizen. Azijn is erg onaangenaam voor de luizen door de sterke onaangename geur. Dit is een zeer simpele methode om zelf toe te passen.
Het gebruik van roofmijten tegen bloedluis
Het gebruik van roofmijten tegen bloedluis wordt gezien als het beste middel als bestrijding tegen de luizen. Een roofmijt is de natuurlijke vijand van de luis. Roofmijten eten de luizen in alle stadia en weten ze in ieder hoekje van het hok te vinden. Het gebruik van roofmijten is een 100% natuurlijke manier om luizen te bestrijden. Roofmijten kunnen ook gebruikt worden ter preventie van een plaag. Door een paar roofmijten in het verblijf te plaatsen wordt een nieuwe uitbraak voorkomen. Het is belangrijk om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken in combinatie met roofmijten omdat de roofmijten hierdoor ook doodt zullen gaan.