Wat staat er in een accountantsverklaring?
Een accountantsverklaring op laten stellen, wie mag dit doen, is het verplicht, en wat komt erbij kijken? Lees verder.
Om antwoord te geven op “Wat staat er in een accountantsverklaring?”, is het goed om eerst de basisinformatie te hebben. Wat je ten eerste moet weten is dat een accountantsverklaring een controle is op de jaarrekening. De jaarrekening kun je in theorie zelf opstellen, maar de meeste mensen laten dit doen door een boekhouder, administratieve medewerker of accountantskantoor. Hoewel je boekhouder of administratieve medewerker naar alle waarschijnlijkheid voldoende kundig is om dit goed te doen, mag hij of zij niet zelf de accountantsverklaring opstellen. Ga je aan accountantsverklaring laten opstellen? Lees dan zeker verder.
AA-accountant of RA-accountant
Iedereen mag zich administratief medewerker of boekhouder noemen. Dit is goed om te weten, want jouw boekhouder hoeft dus niet een opleiding gevolgd te hebben! Daarom wordt voor de accountantsverklaring wel op een beschermde titel vertrouwd. De titel AA-accountant staat voor Accountant-Administratieconsulent. RA-accountant staat voor Register Accountant. Zij staan ingeschreven in het register van Nederlandse beroepsorganisatie van accountants (NBA). Je spreekt daardoor ook wel over een NBA accountant. De titel accountant is ook beschermd. Zit je bij een accountantskantoor? Dan kun je erop vertrouwen dat er ook echt accountants werken. Wel kan het zijn dat er ook mensen zonder deze titel werken, de controle zal dan echter altijd door de accountant gedaan worden.
Wat is een accountantsverklaring?
Met bovenstaande verduidelijkt te hebben, is het tijd om in de accountantsverklaring te duiken. Als je een accountantsverklaring laat opstellen dan wordt dit altijd door een accountant gedaan. Je weet nu dat deze persoon de opleiding heeft die nodig is. De accountantsverklaring is een controle op de jaarrekening. In de meeste gevallen wordt dit voor een BV gedaan. ZZP en VOF bedrijven slaan deze stap nog wel eens over. Een accountantsverklaring laten opstellen is dus niet verplicht. De regels die de overheid hiervoor opstelt, zijn afhankelijk van de omvang van het bedrijf. Onderdelen die invloed hebben, zijn onder andere aantal medewerkers, netto omzet en balanstotaal.
Welke accountantsverklaring laten opstellen?
Er zijn meerdere soorten accountantsverklaringen. Van de verschillende types is de samenstellingsverklaring een veelvoorkomende. De accountants controleert niet de overhandigde informatie, maar controleert of alles wat ermee gedaan is klopt en aan de wettelijke eisen voldoet. De beoordelingsverklaring gaat dieper op de materie in. Onderdelen van een beoordelingsverklaring opstellen, omvatten de cijfers onderzoeken en het stellen van vragen. Met name voor bedrijven met aandeelhouders is dit belangrijk; het vormt een objectief beeld van het bedrijf. De laatste accountantsverklaring die je kunt laten opstellen is de controleverklaring. Deze gaat nog net wat dieper in op de cijfers en de betrouwbaarheid ervan.
Wat staat er in een accountantsverklaring?
Hoewel er meerdere type accountantsverklaringen zijn, omvatten deze onder andere:
- informatie over de jaarrekening en de bijbehorende eisen;
- wat voor soort accountantsverklaring het is;
- wat er onderzocht is;
- een schriftelijk verslag van wat de accountant vastgesteld heeft;
- eventuele ontbrekende zaken waardoor de wettelijke eisen niet behaald worden;
- informatie over het jaarverslag en de jaarrekening.
Als je exact wilt weten wat er in een jaarverslag staat of wilt weten of een jaarverslag voor jouw bedrijf verplicht is, neem dan contact op met een accountant.