Wat heb je nodig voor het maken van een cocktail?

maken van cocktails - cocktail

Wat heb je nodig voor het maken van een cocktail?

De cocktail: een uiterst populair drankje dat er in velerlei soorten en maten is. We spreken van een cocktail op het moment dat ten minste drie ingrediënten met elkaar gemengd zijn, waarvan twee drinkbaar en één alcohol bevat. Maar: wat heb je eigenlijk allemaal nodig om een cocktail te maken? Dat lees je in dit artikel.

Benodigdheden

Wil je de lekkerste cocktails maken, dan gooi je niet zomaar willekeurige ingrediënten door elkaar. Een goede cocktail maken is een vak, waar je verschillende zaken voor nodig hebt. Deze zaken gebruik je voor de verschillende methodes en technieken om cocktails te maken. Buiten de ingrediënten van de cocktail zijn dit in ieder geval:

  • Jigger: De jigger is in feite een soort maatbeker met een grote en een kleine kant. Door bij het samenstellen van de cocktail hier gebruik van te maken, zorg je ervoor dat de verschillende ingrediënten in de juiste verhouding in de cocktail komen.
  • Shaker: Deze afsluitbare beker wordt meestal gemaakt van edelstaal. In deze beker voeg je de verschillende ingrediënten van de cocktail samen, waarna je deze door elkaar schud. Je gebruikt deze beker voor de methode ‘shaken’. Eén van de meest bekende types beker is de cobbler.
  • Strainer: Het Nederlandse woord voor strainer is zeefje. Vanuit de shaker giet je de cocktail in een glas. Wil je niet dat (bijvoorbeeld) kleine ijskristallen in het glas komen? Dan giet je de cocktail door het zeefje. In het recept van een cocktail wordt vaak als methode ‘straining’ genoemd op het moment dat je dit zeefje nodig hebt.
  • Barlepel: De barlepel gebruik je als bartender op het moment dat de methode ‘stirring’ is. Misschien wel de meest bekende cocktail is ‘shaken, not stirred’. Dit gaat natuurlijk over de martini cocktail van James Bond. Bijzonder aan deze lepel is dat deze een zeer lange steel heeft. De lepel is zo ontworpen dat je gemakkelijk en snel je cocktail kunt roeren.
  • Muddler: Een vierde methode is ‘muddling’, waarvoor je de muddler gebruikt. Dit is in feite een stamper, maar wel een stamper die goed in je glas past. Door middel van deze stamper haal je aroma’s en sappen uit kruiden (zoals munt) en fruit (zoals citroen).
  • Schenktuit: De schenktuit is voor de specialisten onder ons. Via deze tuit giet je de alcohol rechtstreeks vanuit de fles in het glas, zonder dit eerst af te meten. Voor de juiste verhoudingen is het van belang dat je op basis van ervaring (of door tijdens het schenken mee te tellen) niet te lang of juist te kort schenkt.

Grote kans dat je het nog niet in huis hebt, maar je kunt het gemakkelijk bestellen hier bij op deze pagina.

Veelgestelde vragen over cocktails

Wat is het verschil tussen een cocktail en een mixdrankje?

Je hebt al gelezen dat een cocktail uit minstens drie ingrediënten bestaat, waarvan minimaal één ingrediënt alcohol bevat. Op het moment dat een drankje maar twee ingrediënten bevat, zoals bijvoorbeeld rum-cola, dan spreken we niet van een cocktail maar van een mixdrankje.

Wat is het verschil tussen cocktail en mocktail?

Daar waar een mixdrankje geen cocktail is vanwege het aantal ingrediënten, is een mocktail geen cocktail omdat aan een andere voorwaarde niet wordt voldaan: geen van de ingrediënten bevat alcohol. Daarom wordt een mocktail ook wel een virgin cocktail genoemd.

Wat is de meest bekende cocktail?

Het antwoord op deze vraag is plaats- en tijdafhankelijk. Zo zijn bepaalde cocktails in bepaalde regio’s bekender dan in andere, terwijl de bekendheid ook afhankelijk is van hypes. Cocktails gebaseerd op rum zijn bijvoorbeeld populair in Latijns-Amerika. In Nederland is op dit moment gin-tonic de meest bekende cocktail, op de voet gevolgd door de Mojito, Cosmopolitan, Long Island iced tea en Margarita.