Waarom kiezen voor kliklaminaat?

kliklaminaat vloer

Waarom kiezen voor kliklaminaat?

Ben je toe aan een nieuwe vloer in bijvoorbeeld de woonkamer of keuken? Er is veel keuze in vloertypen en ieder type heeft zijn specifieke kenmerken, voor- en nadelen. Mede daarom valt de keuze voor veel mensen steeds vaker op laminaat. Dit heeft de uitstraling van een natuurvloer, maar met een veel gunstiger prijs. Bovendien heeft laminaat veel praktische voordelen.

In dit artikel gaan we dieper in op wat laminaat precies is en wat de voordelen zijn, en stippen we ook de nadelen aan zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor dit type vloer.

Wat is laminaat?

Een laminaatvloer is een vloer die bestaat uit meerdere lagen. De meeste vloeren zijn opgebouwd uit vier lagen. De bovenste laag is de beschermlaag, dan komt de ‘foto’ die de vloer zijn natuurlijke houtlook (of van een ander materiaal) geeft. De fotolaag zit op een HDF laag (High Density Fibreboard) dat het laminaat zijn stevigheid geeft. Daaronder zit de onderlaag, die is bewerkt met melaminehars. Dit voorkomt onder meer optrekkend vocht.

Voordelen van kliklaminaat

Eenvoudig te leggen

Laminaat leg je in elkaar als een puzzel dankzij het eenvoudige ‘kliksysteem’. Het wordt daarom ook wel kliklaminaat genoemd. Je hebt geen lijm of een ander bevestigingsmiddel nodig. Dat heeft ook een groot voordeel als je de vloer na verloop van tijd weer wilt vervangen. Kliklaminaat laat zich relatief eenvoudig verwijderen.

Weinig onderhoud

Dankzij de beschermende toplaag dringt vuil niet door in het hout. Regelmatig even met een licht vochtige doek of een droge vezel doek over de vloer is vaak al voldoende om hem mooi en schoon te houden. Je hoeft een laminaatvloer niet te schuren of te lakken, zoals je bij een natuurhouten vloer wel moet doen om hem lang mooi te houden.

Verkrijgbaar in veel kleuren en stijlen

Kliklaminaat is verkrijgbaar in veel variaties. Laminaat is verkrijgbaar in bijna elke houtsoort-uitstraling, tinten en formaten en lijkt net echt dankzij het nabootsen van lijnen en noesten. Ook is er tegenwoordig laminaat verkrijgbaar met de uitstraling van natuursteen of beton. Daarbij heb je wel de uitstraling, maar niet de koude voeten! Laminaat is namelijk veel warmer aan de voeten en met de juiste ondervloer kan het ook prima gelegd worden op vloerverwarming.

Sterke toplaag

Laminaat is over het algemeen zeer slijt- en krasvast. Dit komt door de sterke toplaag. Waar je met hoge hakken kuiltjes in een natuurhouten vloer loopt, laat dit geen sporen na op een vloer van laminaat.

Gaat lang mee

Afhankelijk van de dikte van de vloer gaat kliklaminaat zes tot 25 jaar mee. Een dunne vloer (van zes millimeter) moet je na zes tot vijftien jaar vervangen. Dit type laminaat is over het algemeen ook iets voordeliger. Een vloer van acht millimeter of dikker is soms pas na 25 jaar aan vervanging toe. Dit type vloer valt in een iets hogere prijsklasse.

Hoe lang de vloer werkelijk meegaat hangt mede af van de gebruiksintensiteit en hoe goed je de vloer onderhoudt.

Nadelen van laminaat

Kan gehorig(er) zijn

Woon je op een flat en wil je laminaat leggen? Zorg er dan voor dat je een goed isolerende ondervloer legt. Dit dempt het geluid, waardoor je onderburen geen overlast hebben van jouw ‘loopgeluiden’. Een ondervloer heeft voor jou ook een voordeel: het isoleert de woning en beschermt tegen optrekkend vocht.

Beschadigingen

Zit er onverhoopt toch een krasje of een andere beschadiging in het laminaat? Een beschadiging is niet eenvoudig weg te schuren zoals je dat wel kunt doen bij een natuurhouten vloer. Er bestaan wel speciale stiften waarmee je beschadigingen weg kunt werken, maar ze verdwijnen er niet volledig mee.

Vocht

Hoewel een laminaatvloer geschikt is voor bijna alle ruimtes, is het leggen van laminaat in een vochtige ruimte zoals een doucheruimte of een niet geïsoleerde kelder of bijkeuken een minder goed idee. Na verloop van tijd kan het vocht in het hout trekken, waardoor het gaat bobbelen. Is dat eenmaal gebeurd, dan is dit niet meer te repareren en moet het laminaat vervangen worden.