Wat is een terrasoverkapping?
Wil jij graag nog meer genieten van je tuin of terras, ook bij minder goed weer? Dan is een terras overkapping de ideale oplossing. Het toevoegen van een overkapping verhoogt bovendien de waarde van je huis, win-win dus. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden alvorens je de overkapping laat bouwen. Hoe zit het bijvoorbeeld met vergunningen? En hoe groot mag de overkapping zijn? En wat kost het plaatsen ervan? Op deze en meer vragen geven we hieronder antwoord.
Vergunning voor bouwen terrasoverkapping
Eén van de meest gestelde vragen is of er een vergunning nodig is voor het laten bouwen van een overkapping. In principe hangt dit volledig af van de regels die er in jouw gemeente gelden. Soms heb je geen vergunning nodig en mag je gewoon bouwen, terwijl in een andere gemeente wel een vergunning nodig is. We raden aan om altijd even voor de zekerheid contact op te nemen met de gemeente waarin je woont. Dan weet je zeker welke regels er voor jou gelden en waaraan je moet voldoen.
Verschillende regels per gemeente
Net als bij de vergunningen geldt dat de inhoudelijke regels voor een overkapping variëren per gemeente. Sommige gemeenten stellen bijvoorbeeld een limiet aan de grootte en hoogte van de overkapping, net als de afstand tot de erfgrens. Ook mogen niet altijd alle materialen zomaar worden gebruikt. Zo is het in sommige gemeenten verboden om hout of metaal te gebruiken, om het uiterlijk van de buurt te beschermen of vanwege de brandveiligheid. Bij A.G.A. Terras kiezen we dan ook voor aluminium overkappingen.
Afstand tot erfgrens bepalen
Over het algemeen mag je gewoon bouwen tegen de erfgrens, het is immers je eigen stuk grond. Echter, er zijn situaties waarin er wel een minimale afstand tot de erfgrens geldt, zoals bij een overkapping. Dit varieert overigens weer per gemeente en situatie. In sommige gemeenten is er een bepaalde minimale afstand tot de erfgrens vereist, om de privacy van buren te garanderen. Dit geldt met name voor scheidingsmuren en ramen. Je mag bijvoorbeeld ook niet direct tegen een muur bouwen die volledig op de grond van de buren staat.
De lengte van de overkapping over de tuin
Een andere vraag die we vaak horen is hoeveel procent van de overkapping de tuin mag bedekken. Je zult het vast al raden, maar dit varieert per gemeente. Er is hier geen specifiek percentage voor. Overleg eventueel met je gemeente of met een bouwprofessional zodat je verder wordt geholpen bij het naleven van de regels.
Mag een overkapping als woonruimte worden beschouwd?
Nee, een overkapping is geen woonruimte. Deze plek mag dan ook niet permanent worden bewoond. Je mag de overkapping enkel gebruiken als beschutte buitenruimte en voor recreatie. Er zijn een hoop verschillende stijlen overkappingen beschikbaar, zodat er ook altijd iets bijzit dat past bij jouw terras.
Hoelang duurt het bouwen van een overkapping?
Hoelang de bouw exact zal duren hangt af van de grootte van de overkapping en de complexiteit van het project. Ook moet er rekening worden gehouden met het aantal werkers dat beschikbaar is en de weersomstandigheden. Gemiddeld zal het bouwen van een overkapping tussen de 1 en 4 weken duren. Dit is slechts een gemiddelde, de daadwerkelijke bouwtijd kan variëren per project. Informeer bij je aannemer voor een nauwkeurige tijdsindicatie.
Kosten laten bouwen van terrasoverkapping
Factoren zoals de grootte, de gebruikte materialen en de locatie spelen allemaal een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. Een gemiddelde prijs varieert bij kleine overkappingen tussen de €2.500 en €10.000. Bij grotere overkappingen met alles erop en eraan ben je al snel meer geld kwijt. Vraag verschillende offertes op bij meerdere aannemers, zodat je een beter beeld krijgt van de kosten.