5 Tips om geld te besparen
De inflatie is op recordniveau, gas wordt steeds duurder, de benzineprijs blijft maar stijgen en je wilt ook nog op vakantie deze zomer. Alles gaat steeds meer kosten, terwijl je salaris niet voldoende meestijgt. Daarom hier wat tips om geld te besparen.
1. Houd bij hoeveel je uitgeeft
Gedurende de maand doen we veel uitgaven die eigenlijk niet noodzakelijk zijn. Je haalt ergens een coffee to-go, je gaat spontaan op het terras zitten, je eet buiten de deur, je bestelt kleding, een nieuwe gadget, je doet impulsaankopen. Vaak zijn dit kleine bedragen, maar aan het einde van de maand telt dit toch op. Houd eens een maand bij wat je allemaal uitgeeft. Je zult schrikken van de bedragen die je spendeert aan zaken die eigenlijk niet essentieel zijn.
Dit betekent niet dat je nooit meer spontaan geld moet uitgeven, maar het scheelt al enorm als je dit bewust doet. Door bewust te zijn van die keer dat je koffie buiten de deur drinkt, zal je er ook meer van genieten. Uiteindelijk zal je jezelf af gaan vragen: heb ik dit echt nodig? Wellicht sla je die koffie buiten de deur een keer over. Thuis koffie drinken is immers net zo gezellig.
[irp posts=”3588″]
2. Gebruik coupons
Veel van ons zullen coupons waarschijnlijk kennen van het ‘Extreme Couponing’ programma uit Amerika, maar ook in Nederland kan je profiteren van coupons. Op verschillende websites zoals CouponCodes.nl, Coupons.nl of Couoneke.eu kan je kortings- en promotiecodes vinden voor meer dan 3000 merken, bij honderden verschillende websites.
Voordat je kleding, een reis of andere zaken online gaat kopen kan het dus lonen om te kijken of je gebruik kan maken op een coupon. Dit kan enorm veel geld schelen als je dit bij al je aankopen doet en kost nauwelijks moeite! Klik hier voor een overzicht van coupons die je direct kunt inzetten bij je volgende aankopen.
3. Let op je vaste lasten
Aangezien de vaste lasten een kostenpost zijn die iedere maand of ieder kwartaal terugkomen, is het fijn om hier op te besparen. Maak eerst een lijst van alle zaken die maandelijks afgeschreven worden. Denk dan aan je gas/water/licht, internetabonnement, mobiel abonnement, sportschool, abonnementen op tijdschriften en goede doelen. Kijk naar wat je echt belangrijk vindt en zaken die je misschien niet of nauwelijks gebruikt. Wellicht ben je geabonneerd op een streamingsdienst zoals Netflix of Disney+ terwijl je er eigenlijk nooit naar kijkt. Mocht je een abonnement niet of nauwelijks gebruiken, zeg deze dan op.
Kijk ook of je verzekeringen goedkoper kunnen. Je kunt jaarlijks je zorgverzekering wijzigen om te zien of er een goedkoper abonnement voor jou is. Hetzelfde kan je doen met je energie en je mobiele abonnement. Misschien kan je deze wijzigen of overstappen naar een goedkoper pakket.
[irp posts=”2058″]
4. Boodschappen doen
Boodschappen zijn naast de reguliere vaste lasten ook een grote kostenpost voor veel mensen. Het is dus fijn om hier op te besparen! Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:
- Plan vooruit. Probeer in het weekend een lijst te maken voor wat je de hele week gaat eten en haal deze dingen ook in huis. Dit is handig omdat je zo iedere dag al weet wat je gaat eten, je de boodschappen direct in huis kan halen en je ook minder geneigd bent om eten te gaan bestellen.
- Bekijk de folders. Kijk voordat je naar de supermarkt gaat eens naar de folder. Vaak zijn er goede aanbiedingen waar je van kunt profiteren. Mochten zaken zoals wasmiddel in de aanbieding zijn, koop hier dan iets meer van. Zo heb je het alvast in huis en heb je gemakkelijk wat euro’s bespaard.
- Ga niet hongerig naar de supermarkt. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je trek hebt, je geneigd bent om van je boodschappenlijstje af te wijken. Voor je het weet kom je thuis met tassen vol koek, snoep en chips. Eet voordat je naar de supermarkt gaat, zodat je rationele beslissingen kunt nemen.
[irp posts=”2049″]
5. Neem vaker de fiets en het OV
Wij zijn het gemak van een auto gewend, maar autorijden is natuurlijk best wel duur. Probeer daarom kleine afstanden te fietsen, of reis een keer met het OV. Zeker bij langere afstanden kan het OV goedkoper uitvallen wanneer je bijvoorbeeld een dagkaart koopt. Deze zijn regelmatig te koop bij de Albert Heijn of de Kruidvat. Zo kan je voor minder dan twintig euro een hele dag Nederland rondreizen met de trein.
Ook fietsen kan lonen. Het is gratis en ook nog eens goed voor je gezondheid. Fiets een stukje naar je werk en pak dan bijvoorbeeld de bus, of doe kleine boodschapjes op de fiets.