Kostbaar zilverwerk zal zolang het in contact komt met lucht, met het zuurstofgas in de lucht eigenlijk, op termijn zijn glans verliezen en zelfs zwart worden. Als je houdt van juweeltjes die er wat oud en verweerd uitzien, kan je hier alleen maar blij van worden. Maar op een feestelijk aangeklede tafel wil je natuurlijk dat je zilveren bestek blinkt als een spiegel. Maar hoe maak je zilver schoon?
Zilver schoonmaken
Dat zwart laagje is zilveroxide, zilver dat met zuurstofgas heeft gereageerd. Je kan het een beetje vergelijken met het roesten van ijzer maar met het verschil dat een zilveroxidelaagje stevig is en een roestlaagje bros en breekbaar. Terwijl een roestlaagje afbrokkelt en het onderliggende ijzer onmiddellijk verder kan roesten, vormt zilveroxide als het ware een beschermlaag die ervoor zorgt dat het onderliggende zilver niet verder wordt aangetast. Dat is al goed nieuws.
Door zilver onder te dompelen in een zure oplossing zoals citroensap, azijn, cola of zelfs bier zal het zilveroxidelaagje loskomen. Als je hier ook een beetje bakpoeder aan toevoegt, zal er koolzuur (de prik in frisdrank) ontstaan zodat de oplossing gaat bruisen. Het bruisen zorgt voor beweging wat de verwijdering van het laagje nog versnelt. Ook door het zilverwerk voorzichtig te borstelen met een beetje tandpasta of gewoon met wat talkpoeder, zal je het laagje kunnen verwijderen.
Door zuren en schuurmiddeltjes te gebruiken, zal je telkens een stukje zilverwerk wegpoetsen. Je houdt na elke schoonmaakbeurt dus steeds een beetje minder zilver over. Dat is wel jammer natuurlijk, zeker voor juwelen die sowieso al klein zijn. Hiervoor kan je daarom beter kiezen voor de elektrochemische reinigingsmethode.
Alternatieven om zilver schoon te maken
Elektrochemisch zuiveren is eigenlijk zuiveren met elektriciteit. Dit klinkt moeilijk en gevaarlijk maar dat is het zeker niet. Het enige wat je moet doen, is je juweeltjes op een velletje aluminiumfolie leggen en ze besprenkelen met water waarin je wat keukenzout hebt opgelost. Met deze methode gaat je zilverwerk niet alleen terug blinken, het wordt zelfs bijna volledig in zijn oorspronkelijke toestand hersteld. Zilver is namelijk een edelmetaal wat betekent dat het eigenlijk niet zo gemakkelijk oxideert. Aluminium daarentegen oxideert wel heel snel en kan in contact met zilver de oxidatie ervan verhinderen en zelfs ongedaan maken. Door het contact ontstaat er namelijk een stroompje van elektronen, elektriciteit dus, dat van aluminium naar zilveroxide loopt. Dit zorgt ervoor dat zilveroxide terug zilver wordt. Geweldig toch want je verliest nu niks of toch bijna niks.
Zilver bewaartip:
Wil je oxidatie van je zilveren materialen vermijden? Je zilveren bestek kan je beschermen door het in aluminium gewikkeld te bewaren. Hetzelfde kan je doen met je juwelen, alhoewel je die natuurlijk dagelijks wil dragen. Maar je juwelendoosje voorzien van wat aluminium, kan echt al helpen.
Meer over zilver
[infonu keyword=”zilver” output=3]