Een lasersnijder is misschien niet iets dat je dagelijks zult gebruiken, toch kan dit apparaat heel handig zijn. Het kan worden gebruikt om verschillende materialen te bewerken door middel van een laserstraal. Op deze manier kunnen heel nauwkeurige groeven worden gemaakt, veel nauwkeuriger dan bijvoorbeeld een zaag. Heel leuk en aardig allemaal, maar hoe werkt een lasersnijder nou eigenlijk?
Hoe werkt een lasersnijder?
Iedereen heeft weleens een laser(pointer) gebruikt, zo’n leuk lampje waarmee je in het donker kilometers ver kan schijnen. Lasers zijn bronnen van elektromagnetische straling. Deze straling (licht) wordt in een bijna evenwijdige bundel uitgezonden. doordat deze bundel bijna geen spreiding heeft, gaat er weinig licht ‘verloren’ en hierdoor kun je een laser nog kilometers ver op een boom of veld zien. Een lasersnijder werkt eigenlijk op hetzelfde principe. Deze bevat een heel krachtige laser waarvan de diameter van de lichtbundel zelfs kleiner dan een millimeter is! Doordat deze diameter zo klein is wordt de intensiteit van de laser ontzettend groot, veel groter dan je alledaagse handlaser. Wanneer de intensiteit zo groot is wordt ook de energie van de laserstraal heel hoog, zo hoog zelfs dat veel materialen smelten of verdampen wanneer deze energie aan het oppervlak wordt geabsorbeerd. Omdat de laserstraal zo dun is, kunnen ontzettend nauwkeurige sneden worden gemaakt in een materiaal. Nu snap je waarschijnlijk wel dat dit heel praktisch is als je complexe vormen moet snijden uit bijvoorbeeld glas, hout of metaal.
Voordelen van lasersnijden
Er zitten veel voordelen aan het gebruik van lasersnijmachines, zo kunnen ze met gemak complexe vormen uit verschillende materialen snijden. Door de dunne lasers zorgt lasersnijden voor gladde snijranden en vrijwel geen materiaalverlies. Daarnaast snijden de lasers erg snel, bij niet-metalen tot wel tien meter per minuut! De exacte snelheid is uiteraard afhankelijk van zaken als materiaal, dikte, het lastertype en het vermogen Gemiddeld genomen ligt de snelheid zo tussen de 0,5 en 12 meter per minuut voor respectievelijk staal en kunststof.
Andere toepassingen van lasers
Naast snijden worden lasers in de industrie ook veel gebruikt voor andere toepassingen, zo zijn lasers erg geschikt voor het graveren van bijvoorbeeld hout, lassen, boren of markeren. Lasers kunnen bijvoorbeeld de afkomst in een diamant graveren! Lasers kunnen voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt, maar het leukste is natuurlijk gewoon de lucht in schijnen.
Lasersnijmachine aanschaffen?
Lasersnijden is een betrouwbare manier van snijden en zeker ook een erg rendabele snijwijze. De lasersnijmachines behoeven amper tot geen onderhoud en slijten evenmin. Het geldbedrag dat geïnvesteerd wordt in de aanschaf van een lasersnijder is daardoor erg snel terugverdiend, en dat zal de winst van elk bedrijf uiteraard ten goede komen. Lasersnijders worden gebruikt voor kleine, losse opdrachten maar zeker ook voor massaproductie en de snijder maakt geen verschil tussen grote of kleine voorwerpen.