Bijna iedereen houdt van barbecuen, maar niet veel mensen zien de gevaren er van in. Dan hebben we het niet over enge bacteriële problemen door kruisbesmetting of ongaar vlees. Barbecuen gebeurt nou eenmaal op een hittebron opgewekt door gas of elektriciteit. Per jaar worden er gemiddeld 200 mensen behandeld op de Eerste Hulp afdeling van een ziekenhuis na een ongeval waar een barbecue bij betrokken was.
Feit: drie kwart van de slachtoffers is man …
… maar de vrouw gaat op zoek naar tips voor de veiligheid tijdens het barbecuen. Hieronder vind je een aantal tips voor een veilige barbecue. Denk er aan: een veilige barbecue, is een gezellig barbecue.
Veiligheid bij BBQ: waar aan te denken?
- Heeft de barbecue een handleiding? Neem deze altijd eerst door.
- Plaats de barbecue op een vlakke en stevige ondergrond.
- Gebruik geen spiritus, petroleum of brandgel om het vuur op te stoken.
- Gebruik alleen de juiste aanmaakblokjes om het vuur op te stoken.
- Gooi geen licht ontvlambare producten op gloeiende kolen.
- Houd kleine kinderen en huisdieren weg bij de barbecue.
- Gebruik goed barbecue gereedschap.
- Houd gasflessen te allen tijde uit de volle zon.
- Houd altijd een emmer water in de buurt van de barbecue voor noodgevallen.
- Gebruik handschoenen, spiezen en vleestangen met een warmte werend handvat.
- Laat het vuur niet uitbranden of gloeien. Doof het als u stopt met barbecueën.
- Gebruik verschillende vleestangen voor de hygiëne om kruisbesmetting te voorkomen.
- Rauwe producten en bereide producten mogen niet met elkaar in aanraking komen (kruisbesmetting).
- Voorkom het eten van rauw vlees. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vleesthermometer.
Nieuwe barbecue nodig? Bestel snel & simpel
Een goede barbecue is de basis. Vergelijk barbecues om te zien welke het beste bij jou past.