Mosselen zijn heerlijk! Een prachtig product waarmee je zeer snel een heerlijk gerecht op tafel kan zetten. Alles valt of staat met de versheid van je mosselen. Mosselen die voor het koken al open zijn, moet je niet gebruiken. Goede mosselen gaan tijdens het koken open. De mosselen die niet open zijn gegaan, zijn niet eetbaar. Probeer mosselen altijd zo vers mogelijk te bereiden. Ze blijven maar een paar dagen goed.
Het is erg lekker om flink wat verse groenten zoals selderij, ui en wortel te fruiten in een grote pan. Fruit dit een paar minuten en voeg dan de mosselen toe. Deksel erop en na een paar minuten zijn je mosselen al klaar!
Tips bij het klaarmaken van mosselen
- Was de mosselen voor gebruik in verband met zand en zeewater.
- Wil je weten of ze vers zijn? Hoe ze met de bolle kant onder koud water en tik tegen de schelp met een scherp mesjes. Sluit de mossel? Dan is deze vers. Gaat ze niet dicht? Weggooien maar.
- Je kunt variëren met mosselen! Koken is niet de enige optie.
- Let goed op de bereidingstijden. Mosselen die te lang koken zijn niet lekker meer.
- Kapotte mosselen mag je direct weggooien.
- Let altijd op de houdbaarheidsdatum bij de aanschaf van de mosselen.
Hoe maak je Mosselen klaar
Om te weten hoe je Mosselen klaar maakt heb je natuurlijk recepten nodig. We hebben er een aantal voor je verzameld. Heerlijke, eenvoudige recepten om zelf mosselen klaar te maken. Eet smakelijk!
Meer recepten met mosselen
[smulweb keyword=”mosselen” output=3]
Jonge mosselen, ook wel mresslbooed of zaad genoemd, bevindt zich in de waterkolom en beweegt dus met stroming. Deze minimosselen laten zich zinken en dan kunnen ze zich nog over kleine afstanden verplaatsen met behulp van hun voet. Verder beschikken ze over byssusdraden (zoiets als het spinrag van een spin). Dit zijn draden van een eiwitachtige substantie en daarmee kunnen ze zich vast hechten aan harde oppervlakken of andere mosselen. Als de condities niet goed zijn dan kunnen ze deze draden weer loslaten. Verder werpt de mossel deze draden, volgens mij, ook uit in zijn omgeving, als een soort ankertje, om substraat te zoeken en als ie dan iets hards tegen komt dan beweegt hij daar naar toe. Hoe ouder mosselen worden hoe minder mobiel ze trouwens zijn. Ze verliezen dus de mogelijkheid om te bewegen. De proeven zijn daarom ook gedaan met jonge mosselen, van ongeveer een jaar oud.