Hoe maak je zuurkool

zuurkool in een handomdraai
Zuurkool: veelzijdiger dan je denkt!

Wist je dat zuurkool niets anders is dan witte kool die geconserveerd is door wat melkzuurbacteriën? Men denkt dat het afkomstig is uit China en met de Mongolen en andere volkeren naar Europa is gekomen. De Fransen kennen het als ‘choucroute’, de Duitsers als ‘sauerkraut’ en wij als zuurkool. In Amerika voegen ze zuurkool toe aan een broodje pastrami of een hotdog. In Nederland wordt zuurkool veel met rookworst en aardappel gegeten als stampot. Maar zuurkool is zeer veelzijdig. We beginnen met een eenvoudige en traditionele zuurkoolstampot, maar probeer gerust de andere zuurkool recepten. Laat je verrassen.

Hoe maak je zuurkool met worst?

Dit is een basisrecept voor een overheerlijke zuurkoolstampot met worst. Je kunt direct aan de slag en de ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar.

  • 800 g aardappelen iets kruimig
  • 1 knolselderij, geschild
  • 1 zak gekookte wijnzuurkool (500 g), uitgelekt
  • zure room (125 ml)
  • 50 g boter
  • 1 pakje spek (stroken)
  • 1 blik Duitse worsten

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  2. Kook de aardappelen 20 min.
  3. Voeg na 10 min.  de knolselderij in blokjes bij de aardappelen.
  4. Voeg op het laatst de zuurkool toe.
  5. Giet af en voeg de boter en zure room toe. Stamp alles.
  6. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  7. Wikkel de worsten in spek en bak ze lekker knapperig.
  8. Dien alles op en eet smakelijk!

Zuurkoolschotel met kerrie & kip

De video laat je zien hoe je een overheerlijke zuurkoolschotel maakt met kerrie en kip:

Lekker aan de slag met zuurkool?

[smulweb keyword=”zuurkool” output=3 start=1]