Hoe maak je mayonaise

zelf mayonaise maken
verse mayo!

Een patatje met mayonaise is super lekker op z’n tijd. Typisch Hollands, die mayonaise; bij de snackbar hebben ze emmers vol en in de supermarkt kun je vele verschillende types kopen. Zo is er mayonaise op yoghurt- of oliebasis maar ook fritessaus. Fritessaus is niet hetzelfde als mayonaise door het veel lagere vetpercentage en toevoeging van suikers. Dit geeft fritessaus ook een iets andere (mildere) smaak.

Bij een gezellig etentje kun je er ook voor kiezen om zelf mayonaise te maken. Je gerecht wordt gelijk een stuk ‘spannender’. Denk maar aan lekkere steak met zelfgebakken frites en zelfgemaakte mayonaise. Mayonaise is eigenlijk heel erg simpel te maken. Je grootste gevaar: schifting.

Lees snel verder en maak zelf in een paar minuten mayonaise. Als je het eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer anders!

Ingrediënten voor Mayonaise

  • 1 eierdooier
  • 150 cc olijfolie (goede kwaliteit)
  • theelepel azijn
  • 2 theelepels citroensap
  • halve theelepel mosterd
  • zout en peter

Bereidingswijze

  1. Alles is uit de koelkast en op kamertemperatuur.
  2. Scheid het eigeel van het eiwit.
  3. Doe de eierdooiers, azijn en mosterd in de keukenmachine (of kom met garde).
  4. Mix dit totdat je een schuimige, lichte substantie hebt.
  5. Blijf roeren en voeg druppeltjes olie toe (zeer langzaam). Het moet opgenomen zijn voordat je weer wat toevoegt. De zelfgemaakte mayonaise is nu klaar.
  6. Voeg nog peper en zout  toe naargelang de smaak.

Lekkere recepten voor variaties

[smulweb keyword=”mayonaise” output=3 start=1]

1 gedachte over “Hoe maak je mayonaise”

Reacties zijn gesloten.