Boerenkool: meer dan een stampot ingredient
Ieder jaar vergeet men weer hoe je boerenkool maakt. Logisch omdat het zo’n seizoensgebonden gerecht is. Boerenkool wordt het meest gegeten als stampot gemaakt van boerenkool en aardappel. Vroeger moest je de boerenkool nog snijden, maar tegenwoordig verkopen de supermarkten alleen panklare boerenkool. Boerenkool schijnt het lekkerst te zijn als er eerst een nacht vorst overheen is gegaan. Dan maakt de boerenkool suikers aan en smaakt hij extra lekker.
Boerenkool stampot een je met aardappel die er doorheen is gestampt, samen met jus en rookworst. Als extraatjes kun je ook denken aan uitgebakken spek, champignons of wat mosterd. Maar, hoe maak je boerenkool? Met ons recept kun je direct aan de slag. Alle ingrediënten kun je zo uit de supermarkt halen. Veel plezier en eet smakelijk.
Hoe maak je boerenkool: ingrediënten
- 1 kg aardappels (kruimig)
- zak van 600 g boerenkool
- 2 rookworsten (a 250 g)
- 25 g boter of margarine
- 1 el azijn
- peper en zout
Bereidingswijze
- Schil de aardappels en snijdt ze in stukken.
- Doe de boerenkool in een grote pan en zet het onder water. Zet de pan op het vuur en wacht totdat het kookt.
- Voeg de aardappels en de rookworst toe als het water kookt en laat de aardappels op matig vuur 20 minuten koken.
- Giet de boerenkool af (pas op voor al het hete vocht). Vang ook wat vocht op voor een lekkere jus.
- Stamp de boerenkool en de aardappels fijn (of gebruik een mixer). Voeg de boter en azijn toe. Roer alles goed door en voeg steeds een klein beetje kookvocht toe tot alles smeuïg is.
- Roer de stampot nog even door op een laag vuur. Zo kan alles even doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout.
- De rest van het kookvocht kan je gebruiken voor een eventuele jus.
Zin in boerenkool uit Friesland?
Boerenkool recepten: varieër
Ik liep vorige week door de Albert Heijn hier en zag tot mijn verbazing een hele stelling staan met zakken vers gesneden boerenkool net van het land. Nou als er iets “eenvoudigs” is wat ik heerlijk vind dan is dat het wel, dus heb het gelijk gekocht! Het is hier flink koud dus gelijk proberen. Ik maak het echter niet op z`n Hollandse boerenfluitjes, maar veel en heel veel lekkerder! In de loop der tijden heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en zal hem nu hier delen. Je kan het uitproberen en na één keer proeven maak je het nooit meer anders. Dit is een goed gevulde, hele smeuige, stamppot met een diep warme smaak, dus. Hele najaar en winter lekker van genieten.
INGREDIENTEN2 zakken gesneden boerenkool van 300 gr, 8 grote iets kruimige aardappels of 9 – 10 kleintjes, 3 grote uien (gesnipperd), 250 gr gerookte spekreepjes of blokjes, Flink wat olijfolie, 1 el zongedroogde tomaatjes, 1 bouillonblokje rund, Zeezout, 2 keurslager rookworsten of VERSE Veluwse rookworsten bij AH of 2 HEMA worsten
BereidingswijzeSchil de aardappels, snij ze in flinke partjes en was ze. Doe ze in een grote pan met flink wat water, bouillonblokje en wat zeezout en breng aan de kook. Als het gaat koken dan doe je die twee zakken boerenkool er bij, beetje aanstampen met je hand. Dit laat je royaal 20 – 22 minuten langzaam koken. Zet ook in een andere pan ondertussen de verse rookworst op en laat die langzaam warm worden. LET OP: niet laten koken want dan barsten ze en lopen al die heerlijke sappen weg. Stoppen met verhitten bij 80 graden en dan gebeurt er niks. Neem een koekenpan en vul de hele bodem met een dun laagje olijfolie. Doe de spekblokjes en de uiensnippers er in. Lijkt vrij veel, maar slinkt. Al roerend lekker laten uitbakken. Na 10 minuten doe je de zongedroogde tomaatjes er bij en dit mengsel krijgt nu een heerlijke diep warme, romige, smaak. Dan aardappels met boerenkool boven de gootsteen goed afgieten. Neem een mixer of stamper en stamp het ruw fijn. Voeg nu het mengsel uit de koekenpan toe met de olie en mixer of stamp het goed fijn en door elkaar. Juist door de olijfolie (met die smaken) wordt het smeuig. Je ziet om het af te maken komt er geen melk of boter meer aan te pas! Dit is heel veel keren lekkerder en olijfolie is plantaardig en zijn gezonde vetten! Proef nu even en je ziet dat je een heerlijke stamppot hebt met een diep warme smaak. Als je het nog smeuiger wilt dan giet je er gewoon wat olijfolie uit die fles bij, maar dit is veelal niet nodig. Leg nu de rookworsten op een groot bord of plank en snij deze in plakjes. Serveer deze er bij. Ik ben misschien royaal, maar reken ½ worst p.p. en vaak eet ik nog meer. Smullen maar !Tenslotte nog even wat over rookworst. Er zijn er zoveel en elke super heeft wel zijn huismerk, maar al die vieze voorverpakte dingen die vind ik niet te vreten. Ik was vroeger al beter gewend. Wij hadden altijd top rookworst van een ambachtelijke slager, maar die is ook al gestopt. Sommige Hollanders zweren bij Unox, maar ik vind ze ronduit smerig. Goede rookworst is de eigengemaakte van elke keurslager en in AH heb je de Veluwse rookworst (bij Plus de verse van Gijs). Prijs € 2,79. Dat is een ambachtelijke worstmakerij annex rokerij op de Veluwe en die smaken verdraaid goed! Als laatste adviseer ik de alom vertrouwde HEMA worst, wie lust die nou niet? Is van alle standaardworsten ook de best geteste qua smaak (kassa vorig jaar). Zo kun je het hele seizoen genieten van je stamppotje of erwtensoep of als je smaakvolle rookworst wilt eten.
- Nederlands
- 20-30 min.
- Geplaatst op26-09-2012
- Nederlands
- 20-30 min.
Heel apart en lekker!Gewoon is proberen! En laat het me weten wat je er van vindt!!
INGREDIENTEN1 kilo aardappelen, 1 dl hete melk, zout en peper, 200 gram geraspte jong-belegen kaas, 4 eetlepels boter, ca. 750 gram fijngesneden boerenkool, 2 dl slagroom, 1 dl kippenbouillon van tablet, 500 gram rundergehakt, 2 theel. kerriepoeder,
- Nederlands Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Het voordeel van de winter is die overheerlijke winter groentes. Zuurkool, boerenkool, hutspot. Het leuke is om dat iedere keer weer op een andere manier te maken. Deze ovenschotel wordt hier regelmatig gemaakt.
INGREDIENTEN300 gram (wijn)zuurkool, 300 gram rundergehakt, 2 sjalotjes, 3 eetlepel creme fraiche, 3 theelepel chilipoeder, 200 gram champignons, 1 1/2 theelepel karwijzaad, peper en zout,150 gram geraspte oude kaas, aardappelen voor puree, hoeveelheid naar smaak (normaal gesproken ruim 300 gram), boter, Halve liter blik ananas, eventueel paneermeel, ,
- Nederlands
- 60-120 min.
- Geplaatst op12-01-2005
- Nederlands
- 60-120 min.