Hoe komen vreemden aan mijn nummer?
Je wordt gebeld door bedrijven, onbekenden of misschien wel oplichters. Hoe komen vreemden aan mijn nummer? Misschien staat je telefoonnummer op social media of op een website. Het kan ook dat je ‘random’ gebeld wordt óf dat je telefoonnummer is doorverkocht.
Heb je vaak last van hinderlijke telefoontjes? Ontdek hoe vreemden aan je nummer komen en hoe je dit in de toekomst voorkomt.
Social media
Bij het aanmaken van een social media-account registreer je soms met een e-mailadres of telefoonnummer. Vroeger werd het telefoonnummer standaard in je account getoond. Anderen konden op deze manier je nummer makkelijk achterhalen. Vanwege privacy worden telefoonnummers tegenwoordig afgeschermd. Toch blijft het belangrijk om dit te controleren.
Advies: registreer je nooit met een telefoonnummer op social media, maar doe dit met een e-mailadres. Hiermee voorkom je dat het nummer in ongewenste handen terechtkomt.
Spullen verkopen op Marktplaats of andere tweedehandssites
Je hebt vast wel eens wat meubels of spulletjes verkocht. Deze zet je te koop op Marktplaats, Speurders of een andere tweedehandssite. Je hebt de mogelijkheid om je telefoonnummer toe te voegen. Zo kunnen potentiële kopers makkelijker contact met je opnemen.
Het nadeel hiervan is dat je telefoonnummer bij anderen bekend is. Op zich lijkt dit geen probleem maar oplichters kunnen hier misbruik van maken.
Advies: laat potentiële kopers via de e-mail of de verkoopsite contact met je opnemen. Wil je toch dat ze je kunnen bellen? Gebruik dan een prepaid nummer dat niet te herleiden is naar jou als persoon.
De (online) telefoongids
Heb je een vaste telefoonlijn en is dit niet privé? Grote kans dat je telefoonnummer in het (online) telefoonboek staat. Via telefoonboek.nl of je provider kun je de nummervermelding wijzigen.
Advies: bij het registreren van een telefoonnummer is het verstandig om direct aan te geven dat dit privé moet blijven. Sta je toch in de telefoongids? Vraag dan om verwijdering.
Voor ondernemers: registratie bij de KvK
Ondernemers moeten zich bij de Kamer van Koophandel registreren en hierbij een telefoonnummer opgeven. Vaak zijn ze zich er niet van bewust dat het telefoonnummer openbaar staat. Weet je niet waarom andere bedrijven je plots bellen? Grote kans dat ze je nummer van de website van de KvK hebben geplukt.
Advies: registreer je altijd met een prepaid telefoonnummer bij de KvK óf laat je bestaande aanpassen (hoewel dit laatste wat lastiger gaat).
Meegedaan aan een loterij of prijsvraag
Misschien heb je ooit op internet aan een loterij of prijsvraag meegedaan. Vaak kan dit alleen als je een e-mailadres invult, soms moet je zelf een telefoonnummer opgeven. Lees altijd de kleine lettertjes door want meestal staat hierin dat de aanbieder je telefoonnummer voor het geven van aanbiedingen mag gebruiken.
Advies: geef niet zomaar je nummer door. Dit vergroot de kans dat bedrijven of goede doelen je ongevraagd bellen. Registreer je eventueel bij het Bel me niet Register.
Online een offerte aanvragen
Hoe komen vreemden aan mijn telefoonnummer en waarom zijn het voornamelijk bedrijven die me bellen? Wellicht heb je ooit ergens een offerte aangevraagd. Bijvoorbeeld voor zonnepanelen, energie of een verzekering. Bij het aanvragen van een offerte moet je vaak een telefoonnummer opgeven. Hierdoor kan het desbetreffende bedrijf contact met je opnemen.
Helaas kan dit telefoonnummer ook in verkeerde handen terechtkomen. Bijvoorbeeld omdat het door wordt verkocht of vanwege onzorgvuldigheid.
Advies: vraag alleen een offerte middels je e-mailadres aan. Geef niet zomaar je telefoonnummer door.
Een datalek bij een bedrijf
Ondanks een goede beveiliging kan het altijd voorkomen dat er sprake is van een datalek bij een bedrijf. Hierbij lekken persoonlijke gegevens waaronder woonadressen, e-mails of telefoonnummers. Wil je weten of je e-mail of telefoonnummer ooit via een datalek is vrijgekomen? Dit controleer je op de website haveibeenpwned.com. Dit is een (non profit) organisatie die inzicht geeft of je gegevens zijn vrijgekomen via een datalek. Geen zorgen, het is 100% veilig en 100% gratis. Als jouw gegevens bekend zijn is de oplossing ook eenvoudig: wijzig zo snel mogelijk je wachtwoorden.
Advies: gebruik regelmatig een ander e-mailadres om je ergens te registreren. Doe dit zo min mogelijk met je telefoonnummer. Controleer regelmatig of je telefoonnummer gelekt is (zie hierboven).
Willekeurige nummers bellen
Steeds vaker bellen criminelen willekeurige 06-nummers. Dit gebeurt geautomatiseerd. Meestal wordt gebruikgemaakt van de wangiri- fraude. Hierbij worden willekeurige telefoonnummers gebeld en na één keer overgaan wordt de verbinding verbroken. Uit nieuwsgierigheid belt de ontvanger terug. Hij krijgt een bandje te horen of hoort helemaal niks. Ondertussen wordt er flink wat geld van het abonnement of prepaid tegoed afgeschreven.
Advies: neem nooit oproepen uit het buitenland op en bel zeker niet terug. Zie je een bekend nummer op je scherm staan, wees dan nog steeds voorzichtig. Criminelen kunnen namelijk bestaande nummers overnemen en zich zo voordoen als gerenommeerd bedrijf. Is de persoon aan de andere kant van de lijn zeer behulpzaam en waarschuwt hij je voor (financieel) gevaar of dat je computerhulp nodig hebt? Verbreek de verbinding direct.