Baan van de toekomst: AI engineer
AI staat voor artificiële intelligentie. Deze relatief nieuwe technologie stelt machines en computers in staat om taken uit te voeren die voorheen alleen door mensen konden worden gedaan. Dit vergroot de efficiëntie en precisie van processen en leidt tot kostenbesparingen en hogere productiviteit. AI kan worden ingezet bij verbetering van gecompliceerde besluitvormingsprocessen omdat grote hoeveelheden gegevens en patronen snel geanalyseerd kunnen worden. Ook kan AI helpen bij marketinganalyses, creatie van innovaties zoals zelfrijdende auto’s en andere taken die efficiënter en beter uit te voeren zijn zonder menselijke tussenkomst. De mogelijkheden op enorm veel gebieden zijn ongekend en vrijwel ongelimiteerd.
Welke banen ontstaan door AI?
AI zal een groot aantal nieuwe banen opleveren over de volle breedte van de arbeidsmarkt. Deze ontwikkeling zal ook bestaande functies veranderen. Een sterke groei is zichtbaar in de vraag naar gespecialiseerde AI-ingenieurs en -ontwikkelaars. Dit is een erg interessant werkgebied voor starters op de arbeidsmarkt. Hun loopbaan begint vaak met een AI traineeship. Verder zullen vacatures beschikbaar komen voor data-analisten, robotica-ingenieurs, AI-trainers en tal van andere posities. De verwachting is dat de ongekende mogelijkheden van AI er ook toe zullen leiden dat de behoefte aan cybersecurity specialisten sterk toeneemt.
Welke opleidingen kun je volgen om mee te werken aan de ontwikkeling van AI?
Om een AI-specialist te worden kun je verschillende opleidingen volgen. Hoe dan ook een stevige basis is altijd het begin. Relevante gebieden zijn informatica, computerwetenschappen, wiskunde, technische informatica, of natuurkunde. Je ziet dat een sterke basis in wiskunde essentieel is voor het begrijpen van AI-concepten en -algoritmen. Daarna kun je je toeleggen op specifiekere opleidingen in de richting van jouw keuze. Een opleider als Youngcoders biedt met het Young Coders IT traineeship een prachtige mogelijkheid om je te oriënteren en daarna te specialiseren. Tijdens je loopbaan zul je voortdurend trainingen en cursussen moeten volgen. De ontwikkelingen gaan pijlsnel en bijblijven is cruciaal. Als je eenmaal aan de slag bent in het veld is daar prima mee te verdienen. Je investeringen in opleiding en training worden ruimschoots beloond. Een AI-positie levert een meer dan bovengemiddeld salaris op.
Wat doe je als AI-engineer?
De functie is erg veelzijdig. Je bent verantwoordelijk voor het creëren en beheren van de AI ontwikkeling, productie en implementatie. Je zult je ook bezig houden met statistische analyses op basis waarvan je het systeem kunt aanpassen of uitbreiden. In de regel stel je de gegevens ook beschikbaar aan het data science team voor verdere analyse en ontwikkeling. Naar verloop van tijd word je verantwoordelijk voor de opbouw van systemen en de vertaling van eisen en wensen van (toekomstige) gebruikers. Je maakt daarmee de vertaalslag van de gebruiker naar de opbouw, implementatie en onderhoud van het systeem.
AI is de toekomst
De afgelopen jaren is het vakgebied enorm in ontwikkeling. Met name op het gebied van machine learning en deep learning. Voortdurend worden nieuwe mogelijkheden en toepassingen ontwikkeld waardoor de technologie steeds geavanceerder en effectiever wordt. Vergaande automatisering zal foutkansen beperken en processen effectiever maken om zo productiviteit te vergroten, met tegelijkertijd een enorme kostenbesparing. Dit zal de investeringen in AI nog sterk doen toenemen in de hele economie.