Hoe kun je je auto verkopen in België
Wil je jouw auto verkopen in België? Zoek je verandering, is de auto niet meer naar je smaak of zin? Dan wordt het tijd dat je jouw auto verkoopt. Maar hoe pak je dit aan? Waar begin je en wat zijn in België de richtlijnen?
Waar kan ik het beste mijn auto verkopen?
Tegenwoordig kan op verschillende manieren. Om je te helpen, hieronder een lijstje van de opties:
- Online. Er zijn diverse websites waarop je jouw auto kunt verkopen. Hier kun je de dagwaarde van jouw auto checken door de kentekenplaat in te voeren.
- Particulier. Aan de kant van de weg, met een bordje erop “te koop” en je telefoonnummer. Let er wel op dat het mag in jouw gemeente. Tip: zoek de belangrijkste eigenschappen van de auto op, zodat je makkelijk vragen van de geïntereseerde kunt antwoorden.
- Autodealer. Afhankelijk van het merk van je auto, kun je een autodealer benaderen. Deze dealer heeft verstand van zaken en kan zorgen dat de auto perfect uit de verf komt.
- Grote verkoop. Soms zijn er grote parkingverkopen. Daar worden grote hoeveelheden producten en dus ook voertuigen gekocht.
- In/Opkoper. Een aantal mensen hebben er hun hobby of werk van gemaakt: Auto’s inkopen en weer verkopen. Bij zo’n iemand kun je ook terecht.
Tip: Probeer meerdere bovenstaande opties tegelijk. Zo verkoop je jouw auto sneller.
Kan ik mijn auto aan een Belg verkopen?
Vanuit het perspectief van een Belg: Jazeker. Maar hoe zit dit voor Nederlanders die hun auto aan een Belg willen verkopen? Je kunt je voertuig exporteren naar het buitenland. Een belangrijke tussenstap is het inschakelen van een RDW-keuringsstation. Zij keuren je voertuig, maken het uitvoerbewijs en zorgen dat alles goed verloopt.
Documenten en belangrijke informatie
Bij de verkoop naar het buitenland dien je vijf verschillende formulieren aan te leveren, namelijk:
- de originele aankoopfactuur, het inschrijvingsbewijs,
- de aanvraag tot inschrijving,
- de keuring (APK)
- en een CvO. Een CvO is een bewijs dat de auto voldoet aan alle Europese eisen. In België heet dit met een duur woord het “gelijkvormigheidssattest” of COC.
- Daarnaast lever je de correcte kentekenplaten en bijbehorende documenten aan.
Vervolgens moet de koper nog een aantal zaken regelen, maar dit is voor jou als verkoper niet van toepassing. Op bovenstaande manier zal de invoer naar België soepel verlopen.
APK
Ook in België bestaat APK. Al heet het daar meestal “autokeuring”. Het principe is hetzelfde als in Nederland. Bij een APK checken ze de auto op belangrijke fronten. Hierna ontvang je een keuringsrapport.
Nu is de vraag: Is deze desbetreffende APK ook geldig in België? Het antwoord op die vraag is redelijk gecompliceerd te noemen, maar in makkelijke taal: De APK is geldig, maar in België willen ze vaak zelf nog een keuring doen. Hiervoor ga je naar een keuringsstation. Met een autokeuring, verzekering en een bewijs van inschrijving bij het DIV, kun je zelfs een Nederlandse auto inschrijven in België. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn bij verhuizing.
Kostenplaatje
De kosten voor invoerrechten vervallen, want België ligt binnen de Europese Unie. Als verkoper betaal je de kosten van het RDW, eventuele reiskosten, een aansprakelijkheidsverzekering en eventuele kosten voor een exportkenteken. Deze kosten zijn opgeteld ongeveer € 100,-. Dit is wanneer je de auto zelf vervoert. Wil je dit liever uit handen laten nemen, dan kun je een instantie vragen deze export te doen. Die kosten zullen variëren tussen de 100 en 400 euro. Maak duidelijke afspraken met de koper zodat er zich geen onaangename verrassingen of misverstanden voordoen.
Daarnaast kun je controleren of je beroep maakt op een BPM-teruggave. Dit heeft met aanschafbelasting te maken en heeft wat voorwaarden. Dit regel je via de Belastingdienst.